Treceți la conținutul principal

Romania poate reprezinta viitorul agriculturii ecologice a Europei

Strainii ne cumpara tara pe mai nimic. Ei stiu ce sa faca cu ea

Ar putea Romania sa reprezinte viitorul agriculturii ecologice europene? Se intreaba jurnalistii de la France 24, care spun ca investitorii straini din industria agriculturii au realizat ca sub pasunile verzi din Carpatii Romaniei se afla aur.

Aici terenurile sunt mult mai ieftine decat in Europa de Vest, iar strainii pot cumpara sute de hectare.

In Elvetia cine are o ferma de 80 ha este considerat “mare proprietar”

Pasuni verzi si dealuri cat vezi cu ochii. in varful dealului, Bernard Jaquett se poate simti ca la el acasa in Elvetia. Dar asta este Romania. Acum doi ani, Bernard a venit aici pentru a creste vite. Cireada lui paste pe un teren foarte vast, ceva ce in Elvetia este un lucru nemaintalnit. Asa incepe reportajul celor de la France 24.

“Media unei ferme, ca suprafata, este de 40-50 de ha, cine are 80 ha este considerat un mare proprietar, in timp ce aici am putut cumpara 600 de ha in doar cateva luni”, spune Bernard Jaquett, crescator elvetian de vite.

Fosta viata a lui Bernad in costume extravagante, intalniri si hoteluri de lux face parte acum din trecut. Omul de afaceri a renuntat la tot pentru a se face cowboy in Carpati, unde a fost primit cu bratele deschise.

Romania atrage investitii, iar milioane de hectare de teren agricol sunt de vanzare, la preturi ce pot fi chiar si de 40 de ori mai mici decat in Europa de Vest. in plus, se asteapta dublarea granturilor oferite de UE pentru argicultura.

“Aici sunt destule terenuri pentru a creste vite la scara larga. Acest loc ar putea deveni un Texas al Europei”, mai spune omul de afaceri elvetian.

In centrul Romaniei, alti expati suedezi si-au pus pe roate afaceri in agricultura. Ambitiile lor sunt la fel de mari ca si investitiile. Acestia cresc sute de vite pe terenul nou cumparat de 4.000 de ha, iar planul lor este de a distribui carne in intreaga Europa.

“Acum este momentul potrivit pentru a investi in Romania. Suntem parte a unui grup care a ralizat acest lucru mai devreme. Am venit aici repede, pentru ca este nevoie de mult timp pentru a pune pe picioare o ferma atat de mare” spune Samuel Widmer, directorul general al Karpaten Meat, care impreuna cu partenerul sau a investit in doua foste ferme de lapte la Marpod si Nocrich, judetul Sibiu.

Nu doar cresterea vitelor s-a dovedit atractiva pentru inevstitorii elvetieni. in vestul Romaniei, o familie elvetiana a cumparat 800 ha de teren si acum produce anual 600 de tone de cereale. intreaga recolta este exportata in Elvetia si Germania, iar cererea este in continua crestere.

“Pana acum, o astfel de productie venea din China, Canada sau SUA. Este bine sa incercam sa producem aceste lucruri, aici, in Europa”, spune Lukas Kelterborn, directorul de dezvoltare al Bio Farmland, situata in apropiere de Arad.

Pentru fermierii elvetieni, totul este simpla matematica. in Romania, un hectar de teren agricol costa 2.000 de euro (, in timp ce in tarile lor natale, aceste preturi pot ajunge si la 80.000 de euro. Dar vestea se raspandeste rapid printre investitorii straini, astfel ca germani, italieni si francezi, toti vin sa vada ce se poate face in El Dorado-ul agriculturii.

>>> Romania poate reprezinta viitorul agriculturii ecologice a Europei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…