Treceți la conținutul principal

Romania exporta mezeluri in Europa si Asia

Compania Cris-Tim vinde mezeluri in 14 tari iar Kosarom, vrea sa vanda in afara tarii jumatate din productia de mezeluri.

Mai mult de 90% din mezelurile consumate in Romania sunt de productie autohtona, dar pentru ca piata locala este deja prea mica, puterea de cumparare a scazut si nu da semne de redresare, producatorii romani doresc sa se extinda la export.

„In prezent, avem o cota de export de 12%, dar intentionam sa ne orientam mai mult pe export deoarece consumul pe piata interna a scazut foarte mult in acest an si cred ca se va mentine la fel in urmatorii doi, trei ani. Pentru sfarsitul anului estimam o cota de export de 20-25%, astfel incat in 2012 sa ne apropiem de 30-40 de procente”, a precizat directorul general Cris-Tim, Radu Timis, la un seminar legat de industria alimentara, scrie capital.ro.

La ora actuala, exporturile Cris-Tim sunt catre 12 tari, respectiv catre 63 de clienti.

Producatorii romani trebuie sa apeleze la o noua metoda de marketing pentru a face fata pe piata externa, respectiv calitate superioara la produse si preturi mici.

Romania are potential si producem inca mai ieftin pentru ca energia este mai ieftina, dar ingrijoratoare este puterea de cumparare scazuta. Asa ca daca acum exportam in opt tari, vrem ca in urmatorii doi - trei ani sa mergem cu 40-50% din productia de preparate din carne spre export si comert intracomunictar”, a declarat directorul general Kosarom, Neculai Apostol.

Piata mezelurilor din Romania este estimata la peste 1 miliard de euro anual, principalii jucatori fiind CrisTim, Campofrio, Aldis şi Caroli.

>>> Romania exporta mezeluri in Europa si Asia | Gazeta de agricultura

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…