Treceți la conținutul principal

Recolte bogate la producţia de cereale din Timiş

Producţia de cereale din această vară va atinge cifre record în judeţul Timiş, care vor depăşi 4.000 de kilograme la hectar, dacă nu se vor înregistra fenomene meteo extreme, susţine Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş.

De asemenea au crescut şi exporturile agricole atât la cereale cât şi la animale, în special la ovine, afirmă acesta.

„De pe cele 140.000 de hectare cultivate cu grâu în Timiş estimăm, la această dată, să obţinem o producţie de peste 560.000.000 kg, ceea ce înseamnă o recoltă de 4.000 kg/ha, care reprezintă o creştere cu 60% faţă de anul trecut. Sperăm să nu avem parte de fenomene meteorologice extreme, cu secetă prelungită sau grindină, care să distrugă culturile. Ne aşteptăm ca şi producţia de porumb să fie una foarte bună, dar pe noi ne interesează, în special, grâul pentru pâine”, a declarat, pentru Agerpres, Tiberiu Lelescu.

Recoltarea grâului

Producţii mai mari...
Anul trecut, producţia de grâu a fost de 2.800 kg/ha, după o vară extrem de secetoasă.
În acest an, în judeţ s-au semănat 177.000 hectare cu porumb şi 140.000 cu grâu.
Tiberiu Lelescu a precizat că exportul de produse agricole - cereale şi animale - al judeţului Timiş a crescut în ultimii doi ani şi că se bazează, în principal, pe exportul de carne de ovină.

„Am realizat exporturi extrem de importante ca valori la porumb, grâu, carne de ovină în viu, de bovină şi de pasăre, dar la pasăre în cantităţi mai mici. Au crescut mai ales exporturile de cereale şi carne de ovină. Volumul exportului la porumb a crescut cu 46% faţă de 2009. La animale, exporturile sunt pe măsura creşterii efectivelor, la ovine am crescut de la 550.000 la 800.000 de capete”, a spus Lelescu.

...pâine mai ieftină
Principale destinaţii pentru exportul timişean de carne de ovină sunt marii consumatori din lumea arabă, Grecia, Macedonia, Italia, inclusiv alte ţări din UE care consumă carne de ovină, dar şi state terţe care realizează importuri de carne de ovină din România.

Pentru cereale, importatorii noştri sunt Egiptul, tradiţional, ţări din lumea arabă, China, a cărei preferinţă pentru grâu a crescut în detrimentul orezului. „Exporturile de cereale nu produc dezechilibru necesarului intern. Pâinea va trebui să se ieftinească, din luna august, având în vedere că am intrat pe taxare inversă şi preţul la materia primă este cu 24% mai mic decât îl aveam până acum, aşa încât preţul pâinii ar trebui să scadă cu 10 - 15%”, a precizat Lelescu.

>>> Recolte bogate la producţia de cereale din Timiş | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…