Treceți la conținutul principal

Proiecte putine prin PNDR

Doar 20% din totalul fondurilor care puteau fi accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru dezvoltarea localităţilor, dezvoltarea afacerilor în agricultură, îmbunătăţirea calităţii terenurilor agricole etc. au fost absorbite în perioada 2007 - 2010. Senatorul Partidului Democrat Liberal, Mihai Niţă, a prezentat vineri la Slatina o situaţie privind stadiul accesării fondurilor prin PNDR, apreciind că mult mai mulţi cetăţeni ar putea aplica la program dacă informaţia ar ajunge acolo unde trebuie. Judeţul Olt ocupă locul IV în ţară ca număr de proiecte depuse.

Pe măsura 141 - ferme de subzistenţă, la nivelul judeţului s-au depus 765 de proiecte, stabilindu-se că 757 sunt eligibile. „Proiectul este eligibil şi se primesc între 1.500 şi 7.500 de euro pe an, în funcţie de proiect. Se poate ajunge şi la 25.000 euro/an“, a declarat Niţă. Deşi toţi primarii se plâng de lipsa fondurilor pentru a dezvolta localităţile, invocând împărţirea banilor repartizaţi prin consiliul judeţean sau guvern pe criterii politice, puţini sunt cei care încearcă altă cale, anume întocmirea de proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Prin PNDR, pe măsura 322 - îmbunătăţirea infrastructurii în mediul rural, în judeţ au fost doar 16, care au depus 17 proiecte. Alte 24 au vizat silvicultura şi adaptarea unor terenuri pentru agricultură, iar 69 au fost depuse pentru dezvoltarea de microîntreprinderi în domeniul agricol.

Se aşteaptă alocarea a încă 155 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii (măsura 322), creşterea plafoanelor maxime pentru primele de instalare care se acordă tinerilor fermieri sau creşterea cu 20% a fondurilor alocate pentru cei care doresc înfiinţarea de microîntreprinderi sau activităţi turistice.

>>> Gazeta de Sud - 14 Iunie 2011 » Proiecte putine prin PNDR

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …