Treceți la conținutul principal

Program de activitati ecologice la ermitaj Malin – vara 2011

Numele meu este Philippe Coupé, sunt cetatean belgian de 53 de ani. Am restaurat la Malin, satuc situat la 10 km de Beclean (BN), o ferma complet izolata intr-o vale inconjurata de dealuri impadurite si pasuni.

Ferma “Ermitaj Malin” este o locatie axata pe ecologie. Noi cultivam o gradina de legume si livada organice, avem stupi si incercam sa traim cat mai aproape de natura si sa fim independenti din punct de vedere energetic: noi captam apa din sursele noastre, facem caldura cu lemnul mort din padure, colectam apa de ploaie si vrem sa facem un bazin pentru purificarea apelor uzate.

Avem 7 magari cu care organizam excursii; facem parte din asociatia EcoRuralis (http://www.ecoruralis.ro/ ), care apara agricultura ecologica, si reteaua WWOOF (http://www.wwoof.ro/ ) care permite voluntarilor straini (sau romani) sa vina si sa traiasca intr-o ferma bio in Romania

Am organizat in toamna anului 2010 primul CURS CERTIFICAT DE PERMACULTURA din Romania (http://permacultura.alvalia.ro/ ) si dispunem acum de o capacitate de cazare de douazeci de paturi.

Am decis sa incepem in acest an o serie de activitati cu publicul.
In fiecare luna vom organiza intalniri la Malin (UICHEND-URI LA TARA) unde, timp de un weekend, vom gradinari, vom descoperi plantele, ne vom initia in yoga, vom fabrica un cuptor solar sau alte materiale cu scop practic, vom gusta noi retete vegetariene, vom invita o asociatie, etc.

PROGRAMUL UICHEND-ULUI LUNII IUNIE 17, 18, 19 iunie:
Vineri, 17 iunie:
- Bun venit!
- Cazare.
- Familiarizare cu locul.

Sambata, 18 iunie:
8:00 – program de yoga cu Ronen;
9:30-11:30 – “Schimbarea incepe din farfurie”(partea I) cu Georgeta Sandu;
http://www.romaniaraw.ro/portal.php, http://terrana.alvalia.ro/
11:30-13:30 – pregatim mancare vegetariana impreuna cu Georgeta Sandu;
13:30-15:30 – construirea unui cuptor solar cu Philippe;
16:00-18:00 – “Schimbarea incepe din farfurie”(partea a II-a) cu Georgeta Sandu;

Duminica, 19 iunie:
8:00 – program de yoga cu Ronen;
9:00 – plimbare in natura;
10:00-13:00: prezentarea proiectului Terrana Eco-Village, cu Georgeta Sandu
- dezbateri, discutii, concluzii.

Cu adevarat esti ceea ce mananci
Boala are la origine o alimentatie toxica, prin urmare isi poate gasi remediul in alimentatie

Principii:
Mananca sanatos pentru a te bucura de viata
Renunta la obiceiurile toxice
Invata sa folosesti hrana ca leac

La atelierul de nutritie vom vorbi despre noi optiuni in bucatarie – informatii generale despre importanta nutrientilor si despre apa, sare, zahar, ulei din diferite perspective – si vom gati impreuna retete vegetariene cu si fara foc. Pentru ca starea ta de bine sa devina permanenta!

Programul va include si pauze de mese si drumetii in zona. Orarul sesiunilor va fi stabilit democratic la fata locului, respectand dorintele participantilor , trainerilor, artistilor, si capriciile vremii.

De asemenea, dorim sa lansam primele noastre TABERE DE VARA.:

2 tabere de “Descoperirea naturii insotiti de magari” sunt programate, unul destinat adolescentilor de la 12 ani, de luni 4 pana vineri 8 iulie, si cealalta pentru copii sub 12 ani in luna august (8 – 12).

Prima tabara va fi animata de Ilie Hoza, invatator din Anies (B-N), mare cunoscator al naturii, membru al SOR (Societatea Ornitologica din Romania}. A doua, de a domnisoara din satul Malin, vorbitoara de limba romana si maghiara.

Programul este atat distractiv cat si educational.

Activitatile se vor concentra pe subiecte cum ar fi:

1.descoperirea plantelor salbatice si utilizarea lor in bucatarie si ca plante medicinale (activitatile din jurul fermei);

2.?gradinarit cu materii organice (gunoi, compost, pamant de padure): activitati practice;

3.?excursii pentru descoperirea naturii (copaci, flori, insecte, fluturi, pasari, etc);

4.?initiere in apicultura (la ferma) la un stup de albine cu un perete de sticla (in santier)

5.?practici de constructie bio: colibe din rachita, cu lut, garduri de nuiele

6.?lumea magarilor: atelaj, ingrijire, conducere, hranire

7,?observatia stelelor (folosind harta) si introducere in astronomie

Vrem sa fim in viitor recunoscuti de WWF ca „gites Panda” si dispunem de material didactic (binoclu, lupe, biblioteca de identificare, panouri pedagogice, etc)

Tabara dureaza cinci zile:
Prima si ultima zi se deruleaza la ferma; Alte 3 zile au loc in natura cu magarusii.

Toate informatiile privind conditiile de cazare, tipul de activitati, adresele de contact, link-uri web sau fotografii despre locul de tabara, sunt pe blogul http://ermitajpermaculture.blogspot.com/

Veti gasi, in fisier atasat, informatii practice despre activitatile noastre.

In ceea ce priveste pretul solicitat, cunoastem problemele financiare ale parintilor si am vrut sa practicam cel mai mic pret.

Pentru Ermitaj Malin,

Philippe Coupé

Mai multe informatii gasiti http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Evenimente_Taranesti/Uichend-uri_la_Malin/
http://ermitajpermaculture.blogspot.com/

Telefon: 0264-599204 (birou Eco Ruralis)
0757-264653 (Andreea Platon)
0746-304100 (Adriana Coupe)

>>> Program de activitati ecologice la ermitaj Malin – vara 2011

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …