Treceți la conținutul principal

Poluarea apelor cu medicamente

Un grup de chimisti si biologi din Romania si Ungaria vor studia in cadrul unui proiect transfrontalier, gradul de poluare a apelor in urma utilizarii de medicamente.

Proiectul este finantat de UE in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria Romania derulat de Facultatea de Stiinte de la Universitatea Oradea si The Research Institute for Fisheries, Aquaculture and Irrigation (HAKI), din Szarvas. Perioada de derulare a proiectului este 1 martie 2011 – 30 septembrie 2012.

Ca urmare a utilizarii medicamentelor in mediul inconjurator ajung substante ale caror efecte nu sunt deocamdata cunoscute pe deplin, insa pot prezenta un riscuri. Substantele provenite de la medicamente se descompun in timp indelungat neputand fi indepartate prin statii de epurare.

“Ca urmare, studiul efectelor acestor xentobiotice de origine medicamentoasa asupra mediului a constituit o tema centrala a cercetarilor din ultimii ani”, precizeaza Alexandrina Fodor, managerul proiectului.

Chimistii si biologii romani si maghiari implicati in proiec vor studia bioacumularea de medicamente in principalele rauri transfrontaliere din Bazinul Crisurilor, in primul rand in zonele oraselor si digurilor.

“Se vor studia acumularea unor analgezice nesteroidice (ibuprofen, ketoprofen, naproxen, diclofenac si indometacin) si antibiotice (tetracicline, sulfonamide si nitrofurani) in malul, vegetatia si fauna (pesti si bentos) de pe cursul raurilor: Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru si Crisul Alb de pe teritoriul judetelor limitrofe ale granitei Romania-Ungaria”, mai precizeaza Alexandrina Fodor.

>>> Poluarea apelor cu medicamente

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Lansare sesiuni măsuri PNDR 2014-2020

În perioada 28 martie – 30 iunie 2017 se lansează prima sesiune din 2017 de depunere a Cererilor de finanţare pentru:

*submăsura 4.3 A – componenta infrastructura de acces agricolă,

*submăsura 4.3 A Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces agricolă,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S – componenta infrastructura de acces silvică,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces silvică,

*submăsura 7.2 și submăsura 7.2 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD),

*submăsura 7.6 și submăsura 7.6 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) din PNDR 2020.„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.