Treceți la conținutul principal

Platile in agricultura ecologica cresc cu 41-79%

In cadrul sedintei Guvernului din data de 8.06.2011 a fost adoptata Hotararea de modificare si completare a Hotararii Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica.

Hotararea vizeaza absorbtia intregului buget de 3.098.000 Euro, alocat din FEGA, platilor suplimentare aferente explotatiilor aflate in perioada de conversie in anul 2010.

Datorita faptului ca in urma controlului efectuat de APIA numarul de beneficiari eligibili a fost mai mic decat cel estimat, platile anuale suplimentare maxime/exploatatie au fost recalculate si excedentul de 981.400 Euro s-a realocat cu mentinerea valorilor procentuale initiale de alocare.

Astfel, in functie de numarul de beneficiari eligibili, platile cresc cu 41% la productia vegetala si 79% la productia animaliera.

Hotararea Guvernului introduce si alte modificari si completari referitoare la:

suprafetele agricole eligibile (culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente);

definirea mai clara a certificatului de conformitate/master certificat/document de confirmare a conversiei;

beneficiarii ce sunt membrii ai grupurilor si organizatiilor de producatori;

stabilirea perioadei de depunere a cererilor, pentru anul 2011, intre 1 septembrie - 15 octombrie 2011 si de asemenea, eliberarea documentelor justificative de catre organismele de inspectie si certificare, pana la data de 15 octombrie 2011. Aceasta masura a fost propusa pentru a se putea da posibilitatea unui numar cat mai mare de beneficiari de a accesa ajutorul financiar si de a-si completa documentatia necesara in termenul stabilit. In consecinta, aceasta situatie a determinat si modificarea termenului de efectuare a controlului la fata locului, care va incepe la data de 1 noiembrie 2011;

de asemenea, s-a mentionat faptul ca ajutorul specific se acorda numai pentru limitele perioadelor de conversie, stabilite în conformitate cu reglementarile UE, pentru fiecare categorie de productie vegetala, cresterea animalelor sau apicultura si nu se va acorda in cazul repetarii anului de conversie/prelungirii perioadei de conversie.

>>> Platile in agricultura ecologica cresc cu 41-79% | Gazeta de agricultura

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…