Treceți la conținutul principal

Peste 600.000 euro pentru fermele de semi-subzistenţă

* aceasta este valoarea totală a sprijinului financiar ce va fi acordat celor 83 de fermieri brăileni selectaţi după depunerea cererilor în cadrul Măsurii 141 *

Ministerul Agriculturii a publicat, zilele acestea, raportul de selecţie a proiectelor de finanţare a fermelor de semi-subzistenţă în cadrul Măsurii 141, componentă a Programului Naţional de Dezvoltare Regională (PNDR). Potrivit raportului amintit, din proiectele depuse în sesiunea de la finalul anului trecut, judeţul nostru are un număr de 83 de proiecte selectate. Cu alte cuvinte, 83 de producători agricoli care administrează o afacere de mici dimensiuni în domeniu urmează să primească o formă de sprijin financiar nerambursabil în cuantum de 7.500 euro per proiect. Astfel, valoarea totală a sprijinului financiar aferent judeţului nostru pe această măsură, pentru sesiunea de la final de 2010, este de 622.500 euro. Trebuie menţionat că este vorba despre valoarea maximă acordată numai dacă, după verificările ulterioare, se constată respectarea termenilor angajaţi la semnarea contractului de finanţare.

Pentru a beneficia de aceşti bani, fermierii vor pune în practică un plan de afaceri care acoperă o perioadă de 5 ani, exact intervalul în care primesc sprijinul nerambursabil, plan care are ca finalitate creşterea valorii economice a exploataţiei respective. Detaliat, beneficiarii vor primi un sprijin financiar în cuantum de 1.500 euro/an/fermă pe o perioadă de 5 ani, condiţia fiind aceea ca, după perioada de finanţare, valoarea exploataţiei să crească cel puţin cu 3.600 euro.

 În plus, un alt rezultat urmărit este creşterea cu 20% a valorii producţiei agricole obţinute destinate vânzării.
Dacă la verificare ferma de semi-subzistenţă nu îndeplineşte conformitatea cu planul de afaceri, aceasta nu va mai beneficia de sprijin în următorii 2 ani, dar beneficiarul nu va returna sumele primite.

Cererile de finanţare prin intermediul Măsurii 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă se primesc la Direcţia de Dezvoltare Rurală din cadrul DADR Brăila. Beneficiarii eligibili sunt persoanele fizice în vârstă de până la 62 ani, care desfăşoară activităţi economice, în principal activităţi agricole, comercializează o parte din producţia obţinută, au o exploataţie agricolă de mici dimensiuni înregistrată în Registrul agricol.
Alocarea financiară a măsurii pentru perioada 2007 - 2013 este de 476 milioane euro, din care 20% este contribuţia Guvernului României, iar diferenţa de la Uniunea Europeană.

>>> Peste 600.000 euro pentru fermele de semi-subzistenţă - Obiectiv Vocea Brailei, liderul presei brailene

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…