Treceți la conținutul principal

Orezul indian apare din nou pe pieţa internaţională

Autorităţile din India anticipează o recoltă record în acest sezon la culturile de orez, ceea ce ar putea relansa exporturile şi ar limita costurile alimentare la nivel global.

Producţia de orez a Indiei este evaluată la 86 milioane de tone metrice în sezonul 2011-2012, care a debutat la 1 iunie, după ce anul trecut s-au obţinut 80,4 milioane tone. Această creştere va determina guvernul de la New Delhi să intensifice tranzacţiile pe pieţele externe.

Principala hrană pentru jumătate din populaţia lumii, orezul a atins preţuri record în 2008, când la bursa de la Chicago suta de kilograme era tranzacţionată cu 55,154 dolari. Analiştii se aşteaptă acum la o ieftinire semnificativă a acestui aliment, iar pentru trimestrul al treilea este aştepat un cost de 28,6 dolari / 100 kg.

În aprilie 2008, India a interzis exporturile de orez, cu excepţia soiului Basmati, care este mai scump. De atunci, a fost autorizată o singură tranzacţie, în luna februarie, pentru o cantitate de 150.000 tone, la un preţ minim de 850 dolari tona. La 1 mai 2011, rezerva de stat a Indiei era evaluată la 27,8 milioane tone de orez, dublu faţă de nivelul înregistrat în urmă cu cinci ani.

India are două recolte de orez pe an, una iarna şi alta în anotimpul musonic (ploios). Aceasta din urmă este şi cea mai importantă din punct de vedere al producţiei.

În acest sezon se estimează că vor fi comercializate aproximativ 31 milioane tone de orez la nivel mondial. Recolta este evaluată la 450-460 milioane tone, luându-se în calcul şi eventualele pierderi din China, suficient însă pentru a satisface o cerere de 450 milioane tone cât este prognozată în acest moment

>>> India ar putea relua exporturile de orez | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…