Treceți la conținutul principal

Oamenii de afaceri arădeni s-au întâlnit cu miniştrii Ialomiţanu şi Tabără. Subiectul principal: de ce încearcă Guvernul Boc să reducă cheltuielile bugetare

Eveniment cu "ştaif" vineri seara la Expo Arad, acolo unde liderii locali ai PDL au intermediat o întâlnire între doi miniştri din cabinetul Boc şi cei mai importanţi oameni de afaceri arădeni. Evenimentul a luat forma unui dineu, precedat de o dezbatere în care Gheorghe Ialomiţanu (ministrul de Finanţe) şi Valeriu Tabără (ministrul Agriculturii) au răspuns unor întrebări venite din public. Întâlnirea a fost organizată la iniţiativa deputatului arădean Adrian Niţu, însă cu ajutorul important al unor sponsori precum Valer Blidar, preşedintele grupului Astra Vagoane Călători. De altfel, Valer Bildar a şi precizat că întâlnirea de ieri este o premieră naţională, alte astfel de încercări oprindu-se în faza de proiect.

În mod logic, la dineu au participat toţi liderii PDL Arad, excepţie ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Igaş. Deşi era la rândul său aşteptat la eveniment, Igaş nu a mai putut să onoreze invitaţia. Absenţa sa a fost însă suplinită de ceilalţi lideri PDL şi de cei doi colegi din Guvern. Având în vedere coloratura politică unicoloră a vorbitorilor, discuţiile au avut un vădit caracter politic. S-a vorbit mult despre "greaua moştenire" pe care Guvernul Boc a găsit-o în 2008. Mai mulţi vorbitori au încercat să explice cum Guvernul Boc a fost nevoit să adopte politica de restrângere a cheltuielilor bugetare, linie politică urmată şi în continuare.

Cel mai activ în acest sens a fost primarul Gheorghe Falcă, cel care l-a întrebat pe ministrul Ialomiţanu de ce în Ministerul român de Finanţe există mai mulţi angajaţi decât în instituţia similară din Germania şi din alte ţări mai dezvoltate. De asemenea, Falcă a arătat cum numărul de bugetari raportat la mia de locuitori este mai mare în România decât în alte state. Nu a fost ocolit nici registrul metaforic: "imaginaţi-vă fiecare din voi că în 2009 aţi fi putut ajunge prim-ministru. Aţi fi găsit o masă plină cu galbeni şi aţi fi început să vă gândiţi câte lucruri mari s-ar fi putut face cu ei. Numai că aţi fi auzit atunci o bătaie în uşă. Aţi fi deschis uşa şi aţi fi găsit un om mare care v-ar fi cerut: trebuie plătite salariile bugetarilor. Aţi fi plătit, că trebuie plătie salariile oamenilor. Asta ar fi fost 30%. Apoi mai vine un om mare şi spune: Măria ta, trebuie plătite pensiile. Alte 36%. Pe urmă serviciile sociale, dobânzile, contribuţia la UE. Aţi mai fi rămas cu 13% din galbeni şi de abia apoi veneau miniştri care cereau fiecare bani, la fel şi administraţiile locale", a arătat Gheorghe Falcă, acuzând în principal triplarea fondului de salarii în sectorul public în perioada 2004-2009.

Altfel, ministrul Finanţelor a declarat că simulările făcute de specialişti arată că nu se poate trece la plata TVA la încasare, o soluţie sugerată de Valer Blidar, ca răspuns la problema firmelor ale căror cicluri de producţie sunt mai mari decât termenul plăţii TVA pentru materiile prime cumpărate. Gheorghe Ialomiţanu a mai spus că printre priorităţile Ministerului pe care îl conduce s-ar afla plata arieratelor către firmele private care au lucrat cu statul. De asemenea, Ialomiţanu a pledat mai degrabă pentru reducerea contribuţiilor sociale decât pentru o eventuală reducere a cotei unice - după cum avansase ideea senatorul Ovidiu Marian.

La întrebarea deputatului Niţu, Gheorghe Ialomiţanu a spus că strategia fiscală pe perioada 2011-2014 va fi disponibilă pentru consultare în Parlament după data de 20 iunie, când vor fi ajuns şi recomandările din partea Uniunii Europene. Ministrul Valeriu Tabără a răspuns la rândul său la câteva întrebări legate de resortul său de activitate. Cel mai interesant punct a fost eventualitatea trecerii seriviilor de cadastru sub autoritatea Ministerului Agriculturii.

La eveniment au fost prezenţi mai mulţi oameni afaceri improtanţi din Arad, printre care: Gheorghe Cosma, Dimitrie Muscă, Alexandru Bercea sau preşedintele SIF Banat-Crişana, Ioan Cuzman.

>>> (FOTO) Oamenii de afaceri arădeni s-au întâlnit cu miniştrii Ialomiţanu şi Tabără. Subiectul principal: de ce încearcă Guvernul Boc să reducă cheltuielile bugetare | Regional

Comentarii

  1. http://www.opiniatimisoarei.ro/zgarcenia-banatenilor-tine-sportul-la-portile-performantei-de-ce-oamenii-de-afaceri-din-timisoara-nu-investesc-poli/16/06/2011#comment-9276

    RăspundețiȘtergere
  2. Omul de afaceri Stelian Ilie este presedinte al companiei Mira Telecom.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …