Treceți la conținutul principal

Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor nu se mai desfiinţează

Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor ar putea să nu mai fie desfiinţate şi preluate de către direcţiile agricole. Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri, 10 iunie a.c., Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG 70/2010 privind reorganizarea Ministerului Agriculturii şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, lege care propune desfiinţarea Inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor şi preluarea activităţii şi personalului acestora de către direcţiile pentru agricultură judeţene.

În cerere, Preşedinţia propune menţinerea statutului juridic al Inspectoratelor teritoriale în structura actuală, de subordonare directă către Ministerul Agriculturii şi coordonarea acestora prin Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor.

„Considerăm că desfiinţarea statutului juridic actual al Inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor şi subordonarea lor către alte structuri teritoriale ar avea un impact negativ asupra calităţii seminţelor şi materialului săditor, având în vedere faptul că aceste Inspectorate sunt acreditate pentru eşantionarea loturilor de seminţe şi efectuarea testelor de calitate specifice certificării oficiale a seminţelor şi materialului săditor. Desfiinţarea Inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor ar putea avea efecte negative printre care blocarea implementării reglementărilor naţionale privind serviciile în cadrul pieţei interne şi crearea de dificultăţi la nivelul implementării reale a reglementărilor naţionale în domeniul seminţelor care transpun prevederile Directivelor de bază ale Comisiei şi Consiliului European.

În acest sens, propunem menţinerea statutului juridic al Inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor în structura actuală, de subordonare directă către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi coordonarea acestora prin Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor, sub această formă fiind recunoscute la nivelul autorităţilor naţionale, al Comisiei Europene precum şi al autorităţilor similare din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene”, se precizează în motivaţia cererii de reexaminare a legii.

>>> Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor ar putea să nu mai fie desfiinţate | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…