Treceți la conținutul principal

Iaşul fără irigaţii. Doar pentru 1% din suprafaţa agricolă este posibilă irigarea

Judeţul Iaşi se confruntă cu cea mai dificilă situaţie din ultimii 20 de ani, în ceea ce priveşte sistemul de irigaţii. Asta pentru că doar pentru 1% din totalul suprafeţei agricole este posibilă irigarea.

Faţă de acum 20 de ani, când amenajările pentru irigaţii acopereau o suprafaţă de aproximativ 48.000 de hectare, acum culturile Iaşului sunt „înghiţite de ţărână”, scrie evenimentul.ro.

Judeţul Iaşi se mândreşte cu un număr sporit de ferme şi o capacitate agricolă de invidiat. Cu toate acestea doar doi fermieri ieşeni au avut posibilităţile financiare pentru a investi în irigaţii, însă doar pentru aproximativ 2.500 de hectare cumulat.
„Instalaţiile le-am cumpărat în leasing, însă acum am spre aprobare un proiect care include şi instalaţii noi. Este o investiţie scumpă, în jur de 1.500 de euro pe hectar, dar care se poate amortiza în aproximativ cinci ani. Este adevărat că suntem supăraţi pe cei de la minister pentru că au scos toate subvenţiile pentru energie electrică, unde este costul cel mai mare, apă, sau ajutorul de 140 de lei pentru hectar pentru reparaţia sistemelor”, ne-a declarat Vasile Lungu, preşedintele societăţii agricole Astra Trifeşti, unul dintre fermierii care îşi acoperă jumătate din suprafaţa exploatată de 3.000 de hectare cu „stropitori”.

Fondurile europene, blocate de cofinanţări

Sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană vine prin intermediul unor măsuri pentru îmbunătăţirea infrastructurii agricole pentru amenajarea unor sisteme de irigaţii, însă proiectele sunt departe pentru că agricultorii nu pot obţine un credit care să le permită asigurarea cofinanţării, iar costurile ulterioare ar putea însemna falimentarea lor.

„În cazul nostru s-a reamenajat vechiul sistem. Pentru doi pivoţi din şapte am obţinut fonduri europene, însă restul a fost pe cont propriu. Noi avem venituri zilnice pentru a acoperi cheltuielile, însă pentru micii fermieri este complicat. De aceea nici nu sunt interesaţi, costurile fiind foarte mari”, a precizat Constantin Pietraru, reprezentantul Panifcom Iaşi.

Incantaţii care ar putea aduce ploaia

Este greu de crezut că agricultura se face încă după cum plouă, însă situaţia este greu de schimbat în condiţiile actuale. Chiar dacă ar exista interes din partea guvernanţilor, acesta ar trebui corelat cu surse financiare substanţiale pentru a pune pe picioare un sistem de irigaţii eficient şi indispensabil pentru fermieri. „Cei care aveau în patrimoniu vechile sisteme de irigaţii nu le-au păzit, aşa că s-a furat în neştire. Acum greu se mai poate face ceva”, a spus Vasile Lungu, potrivit evenimentul.ro.

Pamânt crăpat de secetă

În timp ce sistemele de irigaţii zac în paragină, autorităţile bat apa-n piuă. Chiar dacă au fost conservate sisteme de irigaţii care ar putea acoperi o suprafaţă de 15.000 de hectare, acestea nu funcţionează pentru că numai revizia lor ar costa miliarde de lei. Până atunci, irigaţiile sunt un privilegiu pentru fermieri, celor fără bani rămânându-le doar incantaţiile care ar putea aduce ploaia.

>>> Doar 1% din suprafaţa agricolă a Iaşului este irigată | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…