Treceți la conținutul principal

Fructele proaspete, cartofii, mierea, zahărul şi apa, canalul şi salubritatea- cele mai mari scumpiri în mai

Fructele proaspete, cartofii, zahărul, mierea şi apa, canalul şi salubritatea s-au scumpit cel mai mult în mai, comparativ cu aprilie 2011, conform datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile produselor alimentare au crescut în medie cu 0,21%.

Fructele proaspete s-au scumpit cu 6,71%, cartofii - cu 3,59, mierea - 1,41% şi zahărul - 1,24%. În schimb, ouăle s-au ieftinit cu 6,41%, conservele de legume cu 1,73%, brânza de oaie cu 0,61% şi cea de vacă cu 0,34%.

Preţurile produselor nealimentare au crescut cu 0,16%. Cel mai mult s-au scumpit energia termică - 0,85%, tutunul şi ţigările - 0,67% şi cărţile, ziarele şi revistele - 0,47%. Ceasurile, aparatele audio-video şi articolele sportive s-au ieftinit cu 0,5%, medicamentele cu 0,06%, iar articolele medicale şi combustibilii cu 0,05%.

Tarifele serviciilor au înregistrat, pe total, o creştere cu 0,36%. Cel mai mult s-au scumpit apa, canalul şi salubritatea - 1,23%, abonamentele auto cu 0,34%, transportul aerian şi telefonul - 0,32% şi serviciile de îngrijire medicală, cu 0,31%, în timp ce chiriile au scăzut cu 0,04%.AGERPRES

>>> Fructele proaspete, cartofii, mierea, zahărul şi apa, canalul şi salubritatea- cele mai mari scumpiri în mai

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…