Treceți la conținutul principal

Franţa rămâne fără grâu. Recolta din 2011 va fi cu 13% mai slabă decât anul trecut

Franţa, cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană, ar putea înregistra anul acesta o recoltă de grâu moale cu 13% mai mică decât în sezonul precedent, din cauza secetei care a afectat o mare parte a culturilor.

Producţia de grâu moale (cu conţinut mare de amidon) este de aşteptat să scadă la 30,9 milioane tone metrice, după ce în 2010 s-a obţinut 35,6 milioane tone. Confruntată cu cea mai uscată primăvară din ultimii 50 de ani, Franţa ar urma să-şi reducă exporturile cu o treime. Această situaţie avantajează Rusia, ţară care tocmai a anunţat că va renunţa începând cu data de 1 iulie la embargoul impus asupra exporturilor de grâu.

Randamentul va avea şi el de suferit din cauza lipsei de apă din sol. Astfel, conform estimărilor oficiale, media la hectar pentru grâul moale va fi în acest an de 6,15 tone, ceea ce reprezintă o scădere de 15% faţă de 2010, când s-au obţinut 7,24 tone la hectar.

Pe baza previziunilor producţiei, exporturile mondiale de grâu moale ar urma să scadă anul acesta la 13 milioane de tone, faţă de cele 19,72 milioane de tone prognozate iniţial. Franţa îşi va reduce exporturile către Italia, Spania, Grecia, Cipru şi Malta, iar deficitul de pe piaţă ar putea fi acoperit de Rusia şi Ucraina, sau chiar România şi Bulgaria, susţin analiştii.

Aproximativ 6 milioane de tone de grâu moale francez ar urma să fie expediat după data de 1 iulie în afara UE, cu Algeria în poziţia de principal cumpărător. Chiar şi aşa, valoarea tranzacţiilor pe pieţele externe se vor înjumătăţi faţă de sezonul 2010-2011, când au fost exportate 13,2 milioane tone de grâu moale, un record istoric. La sfârşitul lunii iunie, stocurile de grâu moale din Franţa vor fi de 2,12 milioane tone.

Chiar dacă producţia de grâu moale va scădea, Franţa va fi totuşi în măsură să satisfacă cererile de pe piaţa internă fără nici o problemă, anunţă autorităţile din Hexagon. La bursa cerealelor de la Paris, preţul grâului destinat producţiei de făină a crescut cu 3,6 procente, fiind cotat la 233,5 euro tona.

Producţia de grâu dur pentru sezonul actual este estimată la 1,9 milioane tone, mai puţin cu 25% comparativ cu recolta din 2010.

În ceea ce priveşte recolta de orz, autorităţile franceze estimează pentru acest an o producţie de 8,7 milioane tone, dintre care 3,4 milioane tone vor fi destinate exportului. În 2010, s-au obţinut 10,2 milioane tone de orz, cu un randament de 6,4 tone la hectar, faţă de 5,61 tone cât se prognozează pentru 2011.

>>> Recolta de grâu a Franţei va scădea din cauza secetei | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…