Treceți la conținutul principal

Evaziunea fiscală înregistrată pe întreg lanţul de morărit şi panificaţie ar putea să scadă cu un miliard de euro

Evaziunea fiscală înregistrată pe întreg lanţul de morărit şi panificaţie ar putea să scadă cu un miliard de euro după intrarea în vigoare a ordonanţei privind taxarea inversă la cereale şi plante tehnice (surse).

'În condiţiile în care evaziunea fiscală este estimată la circa trei miliarde de euro din furtul de TVA pe întreg lanţul de morărit şi panificaţie, de la cereale până la pîine, intrarea în vigoare a actului normativ privind taxarea inversă la cereale ar putea reduce evaziunea cu circa un miliard de euro', a precizat sursa citată.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 571/2003, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va fi aplicată începând cu data de 1 iunie 2011, până pe 31 mai 2013. Aprobarea acestui proiect de act normativ ar putea avea loc marţi, în condiţiile în care Executivul se va reuni în şedinţă, la ora 17.00.

În proiectul MFP se menţionează că modificările au fost luate având în vedere necesitatea combaterii, în regim de maximă urgenţă, a fraudei fiscale în domeniul TVA pentru livrările de cereale şi plante tehnice, ţinând cont de recomandările Comisiei Europene privind restrângerea sferei categoriilor de bunuri pentru care România a solicitat autorizarea pentru aplicarea unei măsuri speciale de derogare de la directiva privind sistemul comun al TVA.

De asemenea, MFP invocă necesitatea implementării taxării inverse înainte de începutul perioadei de recoltare a acestora, în care se manifestă cu preponderenţă fenomene evazioniste, precum şi situaţia proprietăţilor agricole din România.

Plantele care vor intra sub incidenţa acestei modificări sunt grâul dur, alacul destinat însămânţării, grâul comun destinat însămânţării, alt alac şi grâu comun, nedestinate însămânţării, secara, orzul, porumbul,boabe de soia, seminţele de rapiţă sau rapiţa sălbatică, semninţele de floarea soarelui şi sfecla de zahăr.

Taxarea inversă ar permite încasarea TVA la sfârşitul ciclului comercial şi nu pe tot parcursul acestuia, putând duce la eliminarea pieţei negre. Metoda aplicată în prezent, respectiv încasarea TVA în fiecare etapă a ciclului comercial, conduce la majorarea preţurilor la alimente.

Potrivit estimărilor făcute de patronatele din industria de morărit şi panificaţie, cantitatea de pâine neînregistrată anual se ridică la 1,56 milioane de tone, respectiv 72% din producţia totală de pâine, cifrată la 2,16 milioane de tone. Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată un consum lunar de pâine de numai 45.000 - 50.000 tone faţă de 180.000 tone cât sunt estimările patronatelor din domeniu, conform producţiei.

Conform calculelor patronatului Rompan, la un preţ mediu de 2.400 de lei pe tona de pâine reiese că peste 709 milioane de lei nu sunt încasate la bugetul de stat din TVA, dintr-un total de aproape 985 milioane de lei TVA, conform producţiei.

La aceste date se mai adaugă şi celelalte segmente din domeniul de morărit şi panificaţie, respectiv grâu, tărâţe şi făină, ceea ce ridică suma neîncasată la buget din TVA la 1,09 miliarde de lei pe întreg lanţul, dintr-un total de 1,406 miliarde de lei, conform producţiei.

Reducerea evaziunii fiscale se referă la taxarea inversă pe întreaga filieră a cerealelor - făină, pâine - încasarea TVA realizându-se la final.

'În acest caz, producătorul agricol vinde cerealele fără TVA către comerciant, mai departe pe lanţ, comerciantul de cereale către moară, aceasta către brutărie şi, ulterior, către magazin. Practic, toţi vând produsele fără TVA, taxa pe valoarea adăugată încasându-se doar în final la vânzarea pâinii şi produselor de panificaţie către populaţie. În acest caz, se reduce evaziunea la comerţul cu cereale şi făină, determinând şi reducerea evaziunii la pâine şi produse de panificaţie', potrivit patronatelor din domeniu.

Rompan estima anul trecut că evaziunea fiscală numai din sectorul de morărit şi panificaţie, fără cereale, a crescut cu 15 procente după majorarea taxei pe valoare adăugată la 24%, depăşind un miliard de euro.

Potrivit estimărilor din piaţa, aproximativ 70% din sectorul agroalimentar din România este nefiscalizat.

>>> Evaziunea fiscală înregistrată pe întreg lanţul de morărit şi panificaţie ar putea să scadă cu un miliard de euro - REVISTA FERMIERULUI

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …