Treceți la conținutul principal

Europa se roagă pentru ploaie pe măsură ce seceta se înrăutăţeşte

Europa se află prinsă în strânsoarea unei alte divizări nord-sud, de data aceasta fără legătură cu competitivitatea economică, ci cu precipitaţiile, absente în mod surprinzător din nordul continentului, scrie Financial Times în ediţia de miercuri.

Astfel, în timp ce sudul Europei a trecut printr-o primăvară destul de umedă, o mare parte din nordul Europei se află în mijlocul unei secete.

În Franţa, lunile martie şi mai au fost cele mai calde de peste un secol, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au parte de primăvara cea mai uscată, după recordul stabilit în 1910. Între ianuarie şi aprilie, deficite de ploate "severe" au fost înregistrate în Belgia, Olanda, Germania, Danemarca, Ungaria şi Austria, potrivit Comisiei Europene.

Mai mult, furtunile recente din unele părţi ale Europei nu au făcut mai nimic pentru a umple rezervoarele de apă, profund afectate de secetă.

În Franţa, seceta din acest an este cea mai severă de peste 30 de ani, cu precipitaţii de doar 45% din media înregistrată între 1971 şi 2000, potrivit lui Bruno Le Maire, ministrul agriculturii din Franţa. Restricţiile privind utilizarea apei sunt deja în vigoare în două treimi din cele 96 de "departamente" franceze, iar preşedintele francez Nicolas Sarkozy este aşteptat să anunţe măsuri de ajutor pentru agricultori, joi.

Între timp, în fluviul Dunărea - una dintre căile cele mai importante din Europa - volumul de apă a scăzut la un minim în ultimii 100 de ani în luna mai.

Astfel, Herfried Leitner, directorul executiv al Helogistics Holding, o companie de transport maritim care efectuează transporturi de minereu de fier şi cereale între Rotterdam şi Marea Neagră, a fost forţat să oprească operaţiunile la vest de Viena, din cauza nivelului scăzut al Dunării.

În calitate de cel mai mare exportator european de produse agricole, Franţa este profund îngrijorată de efectele secetei asupra celor 507.000 de ferme ale sale. Băncile au fost rugate să plătească ajutoarele destinate agricultorilor cu două luni mai devreme, iar grupul feroviar SNCF a fost cooptat pentru transportarea ajutoarelor de urgenţă de fân şi paie pentru fermierii care nu mai pot cultiva singuri hrana pentru animale.

Operatorii din domeniul energiei şi-au manifestat de asemenea îngrijorarea faţă de nivelul redus de precipitaţii. Guvernul francez a instituit un centru de monitorizare a nivelurilor râurilor, folosite pentru a răci cele 58 de reactoare nucleare ale ţării.

Între timp, electricitatea generată de energia hidroelectrică a scăzut cu 30% în Franţa din cauza nivelurilor mai mici de apă. La rândul ei, Austria s-a confruntat cu un declin în al doilea trimestru al acestui an. AGERPRES

>>> Europa se roagă pentru ploaie pe măsură ce seceta se înrăutăţeşte | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…