Treceți la conținutul principal

Europa se roagă pentru ploaie pe măsură ce seceta se înrăutăţeşte

Europa se află prinsă în strânsoarea unei alte divizări nord-sud, de data aceasta fără legătură cu competitivitatea economică, ci cu precipitaţiile, absente în mod surprinzător din nordul continentului, scrie Financial Times în ediţia de miercuri.

Astfel, în timp ce sudul Europei a trecut printr-o primăvară destul de umedă, o mare parte din nordul Europei se află în mijlocul unei secete.

În Franţa, lunile martie şi mai au fost cele mai calde de peste un secol, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au parte de primăvara cea mai uscată, după recordul stabilit în 1910. Între ianuarie şi aprilie, deficite de ploate "severe" au fost înregistrate în Belgia, Olanda, Germania, Danemarca, Ungaria şi Austria, potrivit Comisiei Europene.

Mai mult, furtunile recente din unele părţi ale Europei nu au făcut mai nimic pentru a umple rezervoarele de apă, profund afectate de secetă.

În Franţa, seceta din acest an este cea mai severă de peste 30 de ani, cu precipitaţii de doar 45% din media înregistrată între 1971 şi 2000, potrivit lui Bruno Le Maire, ministrul agriculturii din Franţa. Restricţiile privind utilizarea apei sunt deja în vigoare în două treimi din cele 96 de "departamente" franceze, iar preşedintele francez Nicolas Sarkozy este aşteptat să anunţe măsuri de ajutor pentru agricultori, joi.

Între timp, în fluviul Dunărea - una dintre căile cele mai importante din Europa - volumul de apă a scăzut la un minim în ultimii 100 de ani în luna mai.

seceta_b

Astfel, Herfried Leitner, directorul executiv al Helogistics Holding, o companie de transport maritim care efectuează transporturi de minereu de fier şi cereale între Rotterdam şi Marea Neagră, a fost forţat să oprească operaţiunile la vest de Viena, din cauza nivelului scăzut al Dunării.

În calitate de cel mai mare exportator european de produse agricole, Franţa este profund îngrijorată de efectele secetei asupra celor 507.000 de ferme ale sale. Băncile au fost rugate să plătească ajutoarele destinate agricultorilor cu două luni mai devreme, iar grupul feroviar SNCF a fost cooptat pentru transportarea ajutoarelor de urgenţă de fân şi paie pentru fermierii care nu mai pot cultiva singuri hrana pentru animale.

Operatorii din domeniul energiei şi-au manifestat de asemenea îngrijorarea faţă de nivelul redus de precipitaţii. Guvernul francez a instituit un centru de monitorizare a nivelurilor râurilor, folosite pentru a răci cele 58 de reactoare nucleare ale ţării.

Între timp, electricitatea generată de energia hidroelectrică a scăzut cu 30% în Franţa din cauza nivelurilor mai mici de apă. La rândul ei, Austria s-a confruntat cu un declin în al doilea trimestru al acestui an. AGERPRES

>>> Europa se roagă pentru ploaie pe măsură ce seceta se înrăutăţeşte | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…