Treceți la conținutul principal

Dominique Ristori: Agricultura ar putea fi o afacere extrem de profitabila pentru Romania

La nivelul Europei, produsele agricole s-au scumpit în ultimele 12 luni cu 24%
Cea mai mare provocare a României va fi să-şi schimbe politicile din domeniu, a spus şeful JRC


România ar avea foarte mult de câştigat, dacă ar reuşi să-şi eficientizeze sectorul agricol, în condiţiile în care deţine o diversitate de culturi foarte mare şi în contextul în care la nivel european preţurile pentru produsele agricole au decolat în ultimul an, este de părere directorul general al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC - Joint Research Centre of European Comission), Dominique Ristori.

Oficialul european susţine că România are un rol important în Europa în ceea ce priveşte cercetarea mai ales în domenii cum ar fi energia şi agricultura, două sectoare economice cu potenţial enorm. "România joacă un rol important în cercetarea europeană şi are un potenţial enorm în ceea ce priveşte cercetarea. După cum am discutat cu autorităţile locale, a determinat şi domeniile-cheie în care România are un potenţial foarte mare. Printre acestea aş putea spune că domeniul energetic este unul din cele mai importante. Am discutat despre aspecte-cheie din acest domeniu, cum ar fi dezvoltarea de surse de energie, energie nucleară, eoliană, dar şi despre dezvoltarea de reţele noi de distribuţie, dar şi aspecte legate de eficienţa energetică. Un alt domeniu despre care am discutat, în întâlnirile pe care le-am avut, este agricultura, iar ţinând cont de potenţialul agriculturii româneşti, putem spune că România are un rol important în Europa", a declarat, pentru Curierul Naţional, Dominique Ristori.

"Agricultura românească trebuie tratată dintr-o perspectivă europeană"

Întrebat ce trebuie să facă România pentru a creşte eficienţa sectorului agricol, oficialul european a precizat că autorităţile trebuie să trateze agricultura dintr-o perspectivă europeană şi nu doar naţională. "Cred că agricultura în România trebuie privită dintr-o nouă perspectivă. Nu doar dintr-o perspectivă naţională, cât dintr-o perspectivă europeană. Trebuie luate deciziile corecte, în special, în ceea ce priveşte culturile pe care România le poate susţine şi care să fie benefice economiei naţionale. Altfel va fi imposibil pentru România să ofere garanţii în ceea ce priveşte siguranţa alimentară pentru populaţia sa sau să asigure necesarul de la nivel european", a afirmat reprezentantul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.
Ristori ne-a mai explicat că cea mai mare provocare a României, în a transforma agricultura într-o afacere profitabilă, va fi schimbarea politicilor. "Un lucru este clar, că cea mai mare provocare a României în ceea ce priveşte agricultura va fi aceea de a adopta o nouă politică referitoare la agricultură şi să revină un exportator aşa cum a fost în trecut. Agricultura poate deveni o afacere profitabilă pentru România, mai ales ţinând cont de aspectele economice actuale, în care, în Europa, preţurile pentru produsele agricole au crescut în ultimele 12 luni cu 24%", ne-a mai spus Dominique Ristori.

Misiunea Centrului Comun de Cercetare este asigurarea de asistenţă ştiinţifică şi tehnică, în conceperea, dezvoltarea, implementarea şi monitorizarea politicilor Uniunii Europene, ca răspuns la exigenţele acesteia. Fiind un serviciu al Comisiei Europene, JRC funcţionează ca un centru de referinţă pe probleme de ştiinţă şi tehnologie pentru Uniune. JRC are mai mult de 2.700 de angajaţi şi 7 institute de cercetare aflate în 5 state membre: Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Spania. JRC cooperează cu un număr mare de organizaţii publice şi private cum ar fi centre de cercetare, universităţi, organe legislative, autorităţi locale, asociaţii industriale şi societăţi din cadrul reţelelor care îi susţin activitatea instituţională (şi anume activităţi finanţate direct de la bugetul Comisiei Europene).

>>> Curierul National - 17 Iunie 2011 » Dominique Ristori: Agricultura ar putea fi o afacere extrem de profitabila pentru Romania

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Lansare sesiuni măsuri PNDR 2014-2020

În perioada 28 martie – 30 iunie 2017 se lansează prima sesiune din 2017 de depunere a Cererilor de finanţare pentru:

*submăsura 4.3 A – componenta infrastructura de acces agricolă,

*submăsura 4.3 A Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces agricolă,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S – componenta infrastructura de acces silvică,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces silvică,

*submăsura 7.2 și submăsura 7.2 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD),

*submăsura 7.6 și submăsura 7.6 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) din PNDR 2020.„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.