Treceți la conținutul principal

Depunerea dosarelor pentru subventiile la oi si capre s-a lasat cu geamuri sparte. Conducerea APIA cere scuze fermierilor (VIDEO)

APIA Iasi isi cere scuze fata de fermieri pentru incidentele din ultimele doua zile. Conducerea institutiei sustine ca pe viitor va incerca sa gaseasca solutii pentru a evita aglomeratia la depunerea dosarelor de subventii. Reamintim ca ieri a fost ultima zi in care fermierii ieseni puteau solicita subventii pentru ovine si caprine. Sute de fermieri au lasat depunerea documentelor pe ultima suta de metri, acestia dormind sub cerul liber pentru a prinde un loc cat mai in fata. Aglomeratia creata a dus la incidente neplacute, fiind sparte geamuri ale institutie si fiind nevoie de interventia jandarmilor.

Sute de oamenii au dormit in curtea institutiei o noapte ca sa prinda rind sa depuna dosarele de subventie. Ieri, a fost ultima zi in care se puteau depune cererile.

In cursul zilei de ieri, sute de fermieri au luat cu "asalt" usile Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) pentru a depune dosarele de subventii pentru oi si capre. In busculada creata, fermierii nervosi au spart mai multe geamuri de la intrarea in institutie. Pentru a calma spiritele, functionarii de aici au chemat Jandarmeria si o firma de paza. La un moment dat, chiar directorul institutiei Paul Kmen a bruscat un fermier care se urcase pe treptele institutiei. Un comportament dur au avut si angajatii firmei de paza.

Potrivit reprezentantilor APIA Iasi, imbulzeala s-a creat din cauza faptului ca fermierii au lasat depunerea dosarelor pentru ultima zi. "In fiecare an ne confruntam cu acest gen de situatie. Perioada de depunere a dosarelor a inceput pe data de 16 mai, iar astazi (n.r. - ieri) a fost ultima zi. Solicitantii au precizat ca nu au putut aduce dosarele deoarece sint probleme la inregistrarea animalelor de catre veterinari in baza de date. Daca noi nu gasim in aceasta baza de date ca persoana figureaza cu animale, nu inregistram dosarul", a precizat Paul Kmen, directorul APIA Iasi.

O mare parte din nemultumirea persoanelor o constituia faptul ca au venit cu o zi in urma, fiind nevoiti sa doarma in curtea institutiei din Copou.

O alta nemultumire pentru unii a fost ca, pentru a nu pierde rindul au facut o serie de liste dar, care pina la urma s-au dovedit a fi nefolositoare. "Ieri (n.r. - alaltaieri) ne-am scris numele pe o lista, care a fost stampilata chiar de catre director. Cind au venit cei de la firma de paza au luat aceste foi si au introdus pe cine au dorit si nu ne lasa sa le vedem. Pur si simplu lasa sa intre numai pe cine vor. Eu eram trecut la numarul 87 si am venit de ieri, dar inca nu am intrat. Nu stiu cit voi sta aici, mai ales ca nu am unde dormi la noapte", a spus o persoana nemultumita.

Dupa ora 16.00, situatia s-a mai detensionat. "La aceasta ora nu mai este imbulzeala, iar situatia a devenit normala. Ieri (n.r. - alaltaieri) si-au depus dosarele 360 de persoane, iar astazi (n.r. - ieri) peste 400 si inca se fac solicitari. Anul trecut s-au inscris pentru a primi subventii la oi si capre un numar de 1.500 de persoane", a explicat Kmen

>>> Depunerea dosarelor pentru subventiile la oi si capre s-a lasat cu geamuri sparte - Ziarul de Iasi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansare sesiuni măsuri PNDR 2014-2020

În perioada 28 martie – 30 iunie 2017 se lansează prima sesiune din 2017 de depunere a Cererilor de finanţare pentru:

*submăsura 4.3 A – componenta infrastructura de acces agricolă,

*submăsura 4.3 A Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces agricolă,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S – componenta infrastructura de acces silvică,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces silvică,

*submăsura 7.2 și submăsura 7.2 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD),

*submăsura 7.6 și submăsura 7.6 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) din PNDR 2020.Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.