Treceți la conținutul principal

Depunerea dosarelor pentru subventiile la oi si capre s-a lasat cu geamuri sparte. Conducerea APIA cere scuze fermierilor (VIDEO)

APIA Iasi isi cere scuze fata de fermieri pentru incidentele din ultimele doua zile. Conducerea institutiei sustine ca pe viitor va incerca sa gaseasca solutii pentru a evita aglomeratia la depunerea dosarelor de subventii. Reamintim ca ieri a fost ultima zi in care fermierii ieseni puteau solicita subventii pentru ovine si caprine. Sute de fermieri au lasat depunerea documentelor pe ultima suta de metri, acestia dormind sub cerul liber pentru a prinde un loc cat mai in fata. Aglomeratia creata a dus la incidente neplacute, fiind sparte geamuri ale institutie si fiind nevoie de interventia jandarmilor.

Sute de oamenii au dormit in curtea institutiei o noapte ca sa prinda rind sa depuna dosarele de subventie. Ieri, a fost ultima zi in care se puteau depune cererile.

In cursul zilei de ieri, sute de fermieri au luat cu "asalt" usile Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) pentru a depune dosarele de subventii pentru oi si capre. In busculada creata, fermierii nervosi au spart mai multe geamuri de la intrarea in institutie. Pentru a calma spiritele, functionarii de aici au chemat Jandarmeria si o firma de paza. La un moment dat, chiar directorul institutiei Paul Kmen a bruscat un fermier care se urcase pe treptele institutiei. Un comportament dur au avut si angajatii firmei de paza.

Potrivit reprezentantilor APIA Iasi, imbulzeala s-a creat din cauza faptului ca fermierii au lasat depunerea dosarelor pentru ultima zi. "In fiecare an ne confruntam cu acest gen de situatie. Perioada de depunere a dosarelor a inceput pe data de 16 mai, iar astazi (n.r. - ieri) a fost ultima zi. Solicitantii au precizat ca nu au putut aduce dosarele deoarece sint probleme la inregistrarea animalelor de catre veterinari in baza de date. Daca noi nu gasim in aceasta baza de date ca persoana figureaza cu animale, nu inregistram dosarul", a precizat Paul Kmen, directorul APIA Iasi.

O mare parte din nemultumirea persoanelor o constituia faptul ca au venit cu o zi in urma, fiind nevoiti sa doarma in curtea institutiei din Copou.

O alta nemultumire pentru unii a fost ca, pentru a nu pierde rindul au facut o serie de liste dar, care pina la urma s-au dovedit a fi nefolositoare. "Ieri (n.r. - alaltaieri) ne-am scris numele pe o lista, care a fost stampilata chiar de catre director. Cind au venit cei de la firma de paza au luat aceste foi si au introdus pe cine au dorit si nu ne lasa sa le vedem. Pur si simplu lasa sa intre numai pe cine vor. Eu eram trecut la numarul 87 si am venit de ieri, dar inca nu am intrat. Nu stiu cit voi sta aici, mai ales ca nu am unde dormi la noapte", a spus o persoana nemultumita.

Dupa ora 16.00, situatia s-a mai detensionat. "La aceasta ora nu mai este imbulzeala, iar situatia a devenit normala. Ieri (n.r. - alaltaieri) si-au depus dosarele 360 de persoane, iar astazi (n.r. - ieri) peste 400 si inca se fac solicitari. Anul trecut s-au inscris pentru a primi subventii la oi si capre un numar de 1.500 de persoane", a explicat Kmen

>>> Depunerea dosarelor pentru subventiile la oi si capre s-a lasat cu geamuri sparte - Ziarul de Iasi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cresc impozitele pentru terenurile agricole!

Noul Cod fiscal le aduce fermierilor nu doar reduceri și scutiri de taxe, ci și majorări: de la 1 ianuarie 2016 cresc impozitele pe clădiri, dar și pe terenurile agricole, în unele cazuri chiar de cinci ori.

Pentru terenul agricol din intravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv, precum și pentru clădirile neîngrijite, Consiliul Local poate majora impozitul pe teren cu până la 500% începând din al treilea an (capitolul X, art.489, alin 4 și 5, noul Cod fiscal).


Cum se calculează impozitul pe teren?

Pentru terenul din intravilan, înscris în Registrul Agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, pentru suprafața care depășește 400 mp, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului (ha) cu sumele stabilite în funcție de rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului. Încadrarea terenului este făcută de Consiliul Local. Iată tarifele, pe cele patru categorii, pe care le poate stabili Cons…

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …