Treceți la conținutul principal

Depunerea dosarelor pentru subventiile la oi si capre s-a lasat cu geamuri sparte. Conducerea APIA cere scuze fermierilor (VIDEO)

APIA Iasi isi cere scuze fata de fermieri pentru incidentele din ultimele doua zile. Conducerea institutiei sustine ca pe viitor va incerca sa gaseasca solutii pentru a evita aglomeratia la depunerea dosarelor de subventii. Reamintim ca ieri a fost ultima zi in care fermierii ieseni puteau solicita subventii pentru ovine si caprine. Sute de fermieri au lasat depunerea documentelor pe ultima suta de metri, acestia dormind sub cerul liber pentru a prinde un loc cat mai in fata. Aglomeratia creata a dus la incidente neplacute, fiind sparte geamuri ale institutie si fiind nevoie de interventia jandarmilor.

Sute de oamenii au dormit in curtea institutiei o noapte ca sa prinda rind sa depuna dosarele de subventie. Ieri, a fost ultima zi in care se puteau depune cererile.

In cursul zilei de ieri, sute de fermieri au luat cu "asalt" usile Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) pentru a depune dosarele de subventii pentru oi si capre. In busculada creata, fermierii nervosi au spart mai multe geamuri de la intrarea in institutie. Pentru a calma spiritele, functionarii de aici au chemat Jandarmeria si o firma de paza. La un moment dat, chiar directorul institutiei Paul Kmen a bruscat un fermier care se urcase pe treptele institutiei. Un comportament dur au avut si angajatii firmei de paza.

Potrivit reprezentantilor APIA Iasi, imbulzeala s-a creat din cauza faptului ca fermierii au lasat depunerea dosarelor pentru ultima zi. "In fiecare an ne confruntam cu acest gen de situatie. Perioada de depunere a dosarelor a inceput pe data de 16 mai, iar astazi (n.r. - ieri) a fost ultima zi. Solicitantii au precizat ca nu au putut aduce dosarele deoarece sint probleme la inregistrarea animalelor de catre veterinari in baza de date. Daca noi nu gasim in aceasta baza de date ca persoana figureaza cu animale, nu inregistram dosarul", a precizat Paul Kmen, directorul APIA Iasi.

O mare parte din nemultumirea persoanelor o constituia faptul ca au venit cu o zi in urma, fiind nevoiti sa doarma in curtea institutiei din Copou.

O alta nemultumire pentru unii a fost ca, pentru a nu pierde rindul au facut o serie de liste dar, care pina la urma s-au dovedit a fi nefolositoare. "Ieri (n.r. - alaltaieri) ne-am scris numele pe o lista, care a fost stampilata chiar de catre director. Cind au venit cei de la firma de paza au luat aceste foi si au introdus pe cine au dorit si nu ne lasa sa le vedem. Pur si simplu lasa sa intre numai pe cine vor. Eu eram trecut la numarul 87 si am venit de ieri, dar inca nu am intrat. Nu stiu cit voi sta aici, mai ales ca nu am unde dormi la noapte", a spus o persoana nemultumita.

Dupa ora 16.00, situatia s-a mai detensionat. "La aceasta ora nu mai este imbulzeala, iar situatia a devenit normala. Ieri (n.r. - alaltaieri) si-au depus dosarele 360 de persoane, iar astazi (n.r. - ieri) peste 400 si inca se fac solicitari. Anul trecut s-au inscris pentru a primi subventii la oi si capre un numar de 1.500 de persoane", a explicat Kmen

>>> Depunerea dosarelor pentru subventiile la oi si capre s-a lasat cu geamuri sparte - Ziarul de Iasi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru