Treceți la conținutul principal

Daca nu avem turism, macar avem centre de informare

REŞIŢA - Peste 40 de primării din judeţ au obţinut finanţare pentru înfiinţarea centrelor de informare turistică.

Spre deosebire de alte judeţe din ţară, Caraş-Severinul are un potenţial turistic mare. Nu mai puţin de patru parcuri naţionale, de o frumuseţe rară, lacuri, munţi, peşteri şi avene, precum şi alte obiective care nu au cum să nu încânte ochiul turistului, aflat pentru prima dată în Banatul de Munte. Deşi cărăşenii ar putea scoate bani frumoşi din turism, acest lucru nu se întâmplă, românii şi străinii preferă staţiunile din zona Bran-Moeciu, unde, fie vară fie iarnă, unităţile de cazare sunt mereu pline.

Unii ar pune dezinteresul turiştilor faţă de judeţul nostru pe seama infrastructurii proaste, alţii ar da vina pe slaba promovarea a zonei. Probabil la asta s-au gândit şi primarii din mediul rural, care au depus, în ultimii doi ani, proiecte pentru înfiinţarea centrelor de informare turistică.

Aşa se face că, peste 40 de primării din judeţ, potrivit declaraţiilor directorului Centrului Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Timiş, Florin Nedelcu, au semnat deja contractele de finanţare pentru înfiinţarea centrelor de informare turistică. „Felicit Caraş-Severinul pentru că toţi primarii din mediul rural se implică în atragerea fondurilor europene. În momentul de faţă aveţi peste 40 de primării care au contracte pe centre de informare turistică, iar alte câteva proiecte, depuse la sediul agenţiei noastre, îşi aşteaptă finanţarea.

Într-un cuvânt, toate comunele din Caraş-Severin vor avea centre de informare turistică, lucru care nu se întâmplă în nici un alt judeţ din ţară. Aş menţiona şi faptul că în Regiunea 5 Vest avem undeva pe la 500 de milioane de euro contractaţi, iar judeţul Caraş-Severin e pe primul loc, dacă nu mă înşel. Aşa cum am mai spus-o, fiecare judeţ are specificul său, iar Caraş-Severinul a depus multe proiecte pentru turism, agroturism, pentru modernizarea satelor, a drumurilor agricole şi forestiere, ceea ce înseamnă că, în următorii ani, şansele de promovare a turismului în zonă vor creşte şi mai mult“, a mai precizat Nedelcu.

>>> Daca nu avem turism, macar avem centre de informare | CAON

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…