Treceți la conținutul principal

Cultivatorii români de sfeclă de zahăr, orez şi soia ar putea rămâne fără banii restanţi pentru 2009

Producătorii români de sfeclă de zahăr, orez şi soia riscă să nu mai primească sprijinul financiar restant pentru anul 2009, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea care prevedea acordarea acestui ajutor şi a trimis-o Parlamentului spre reexaminare, motivând că acest tip de sprijin financiar nu mai este posibil şi nu poate avea caracter restant, ţinând cont de prevederile Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.

Traian Băsescu a transmis, vineri 10 iunie a.c., Parlamentului, cereri de reexaminare a mai multor legi, printre care şi cea privind acordarea formelor de ajutoare de stat restante în sectorul vegetal, ce are ca obiect de reglementare stabilirea nivelului sprijinului financiar restant pentru anul 2009 care se acordă producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru producţia valorificată de sfeclă de zahăr, de orez şi de soia.

Sprijinul prevăzut în lege se ridică la 30 lei/tonă pentru susţinerea producţiei marfă de sfeclă de zahăr, 500 lei/tonă (pentru producţii de 3.000 kg/ha) pentru susţinerea producţiei marfă de orez şi 300 lei/tonă (pentru producţii de 1.500 kg/ha) pentru susţinerea producţiei marfă de soia.

„Pentru anul 2009, acest tip de ajutoare de stat a fost acordat conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 693/2009. Susţinerea producţiei de sfeclă de zahăr, orez şi soia nu este cuprinsă în lista activităţilor pentru care a fost alocat sprijin financiar în anul 2009, iar după anul 2009 acest tip de sprijin financiar nu mai este posibil, ţinând cont de prevederile Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Prin urmare, ajutorul financiar propus în lege pentru aceste culturi nu poate avea caracter restant şi nu poate fi acordat în baza perioadei de tranziţie stabilită în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. În plus, instituirea unei reglementări pentru trecut pune în discuţie chiar constituţionalitatea legii de faţă”, se motivează în cererea de reexaminare.

>>> Cultivatorii români de sfeclă de zahăr, orez şi soia ar putea rămâne fără banii restanţi pentru 2009 | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…