Treceți la conținutul principal

Cosmina, soi de lucerna cu foarte buna plasticitate ecologica

Soiul de lucerna Cosmina a fost creat la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea si inregistrat in anul 2004.

Cosmina este un soi sintetic de lucerna, alcatuit din 15 componente. Este un soi semitardiv, prezinta o foarte buna rezistenta la iernare, la boli foliare si la vestejirea fuzariana a plantelor (Fusarium oxysporum f.sp. medicaginis).

Soiul Cosmina are o foarte buna plasticitate ecologica; testat la 6 statiuni in reteaua ecologica, situate in cele mai reprezentative zone de cultura ale lucernei, in perioada 2002-2004, a produs 14,9 t substanta uscata /ha, spor 8,5 % fata de soiul martor Selena.

In conditii de irigare, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea soiul Cosmina a produs19,2 t substanta uscata /ha, spor 6,3% fata de acelasi soi martor, SELENA.

Productia maxima a soiului Cosmina s-a inregistrat la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Caracal, 20,6 t/ha substanta uscata, medie pe 3 ani.

Soiul Cosmina ofera un furaj cu o valoare nutritiva foarte buna: 1467 kcal. energie netă, 0,97 unitati nutritive carne, 73,0 % coeficient de digestibilitate si 20,57% proteină bruta din s.u., fata de 1479 kcal. energie neta, 0,96 unitati nutritive carne, 72,0% coeficient de digestibilitate si 20,58% proteina brută, la soiul martor Selena.

Impact tehnico-economic: soiul Cosmina poate asigura un spor de productie superior martorului, soiul Selena cu 6-9%, atat la productia de masa verde, cat si la productia de substanta uscata.

Impact de mediu: soiul de lucerna Cosmina ca si alte soiuri de leguminoase perene, are rol ameliorator al solului, nu necesita fertilizare cu azot, in plus elibereaza circa 100 -150 kg/ha azot in sol pentru planta postmergatoare; de asemenea foloseste azotul levigat in sol la adancimi mai mari, datorita sistemului sau radicular profund, considerente pentru care se incadreaza perfect in conceptele moderne de conservare a mediului si de agricultura ecologica.

Soiul de lucerna Cosmina va avea un impact economic pozitiv nu numai asupra producatorilor de furaje, ci si asupra crescatorilor de animale. Acest lucru este dat de valoarea nurtitivă foarte buna, sporul de productie fiind cuprins intre 8,5 si 9,3%, respectiv 1120-1470 unitati nutritive carne, faţă de soiul martor Selena.

Beneficiarii potentiali ai noului soi sunt fermierii din toate zonele de cultura ale lucernei si in special cei din agricultura ecologica.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă FUNDULEA (INCDA Fundulea)

PERSOANA DE CONTACT Dr. Ing. Maria SCHITEA, Şefa laboratorului de Ameliorarea Plantelor Alogame,

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola FUNDULEA , Str. Nicolae Titulescu Nr. 1, 915200,

Loc. Fundulea, Jud. Călăraşi, tel. 0722 514 755, schitea@ricic.ro

>>> Cosmina, soi de lucerna cu foarte buna plasticitate ecologica | Gazeta de agricultura

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…