Treceți la conținutul principal

Conflict intre ecologisti pentru protejarea Padurii Letea. Scandalul cailor din Delta a intrat in faza epistolara

Un grup de biologi, avandu-l in frunte pe Mihai Andrei, presedinte al Asociatiei de Botanica din Romania, adreseaza o scrisoare ministrului Mediului cerand o interventie rapida si eficienta pentru protejarea biodiversitatii din Padurea Letea de actiunile distrugatoare ale cailor semisalbatici.

Grupul de biologi spune, in scrisoarea trimisa ministrului Laszlo Borbely, ca Padurea Letea a fost declarata monument al naturii nu pentru prezenta cailor domestici, ci pentru valoarea floristica si ecologica a habitatelor sale. “Nicaieri in lume nu mai exista o padure de stejar in amestec cu alte specii lemnoase asezate pe un substrat nisipos fluvio-maritim.

Nicaieri in lume nu sunt adunate, ca la Letea, atatea specii ierbacee rare sau endemice, unele neidentificate, care trebuie protejate de actiunile distrugatoare ale cailor salbaticiti scapati de localnici de sub control. Este regretabil ca un grup de indivizi neavizati a mistificat realitatea, pe care apoi a regizat-o, prezentand-o presei si publicului larg ca fiind o modalitate de realizare a unui proiect european bazat pe existenta unei specii ancestrale de cai, care de fapt nu exista in Romania”, precizeaza biologii in epistola.

Trimitere la Dimitrie Cantemir

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, a declarat ca a identificat fonduri de investitii pentru refacerea gardului de imprejmuire a Padurii Letea pentru a bloca accesul cailor in zona protejata. „Incercarea unor fundatii de a demonstra ca in Padurea Letea ar fi o specie de cai salbatici nu are nici un suport stiintific. Cei care sustin aceasta ipoteza invoca scrierile lui Dimitrie Cantemir privind prezenta calului salbatic rusesc la gurile Dunarii.

Argumentul celor de la Vier Pfoten ca de la Cantemir si pana acum calul a trait necontenit in Padurea Letea este fara fundament stiintific, fiind folosit doar pentru a continua proiecte cu finantare europeana de salvare a cailor din aceasta zona foarte sensibila din punct de vedere ecologic. Masluirea realitatilor de la Letea a creat animozitati intre cei ce ar trebui sa actioneze pentru rezolvarea problemei cailor care distrug padurea”, a spus Baboianu.

Acesta a subliniat ca protocolul de colaborare propus de Fundatia Vier Pfoten pentru salvarea cailor de la Letea este blocat, pentru ca mai multe institutii din Tulcea care au atributii legale in aceasta chestiune refuza sa protejeze caii salbaticiti ce aduc prejudicii biodiversitatii din zona si solicita eliminarea lor din padure.

In aceasta tabara se afla ARBDD, Directia Silvica Tulcea si Prefectura Tulcea.

Demiteri la DSV

De partea celor care incearca sa mentina caii salbaticiti in Padurea Letea se situeaza insa conducerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, care a trimis un control la DSV Tulcea privind transportul cailor din Delta spre abatoare. In urma controlului, Marinela Tertis, directorul DSV Tulcea, a fost gasita vinovata de “management defectuos”, dar in actul de control nu se precizeaza care sunt faptele incriminate. “Nu am incalcat nici o dispozitie legala. Este surprinzator ca Autoritatea Nationala nu a intreprins nimic impotriva celor care au dus cai bolnavi in judetul Braila, raspandind astfel epidemia in acest judet, iar mie mi se imputa o vina pe care nu o am”, a precizat Tertis.

>>> Conflict intre ecologisti pentru protejarea Padurii Letea. Scandalul cailor din Delta a intrat in faza epistolara

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…