Treceți la conținutul principal

Cereale multe şi mai scumpe în 2011, avertizează ONU

Producţia mondială de cereale este de aşteptat să crească anul acesta la un nou record istoric, datorită creşterii suprafeţelor cultivate şi îmbunătăţirii randamentelor, însă stocurile reduse vor menţine preţurile ridicate şi volatile, se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Creşterea preţurilor la produsele alimentare au devenit o preocupare politică majoră după ce au răsturnat guverne în Tunisia şi Egipt, şi au declanşat revolte populare în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, regiuni majore importatoare de cereale.

Preţurile mondiale la produsele alimente de bază au scăzut în luna mai faţă de aprilie, în special la cereale şi zahăr, însă au rămas mult peste nivelul înregistrat acum un an. Indexul FAO care măsoară modificările de preţ pentru coşul alimentar de cereale, seminţe oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a scăzut la 232 puncte comparativ cu luna aprilie mai (235), dar era cu 37% peste nivelul din mai 2010.

Potrivit FAO, producţia mondială de cereale va creşte cu 3,5 la sută în acest an, la 2,315 miliarde tone, după o scădere de un procent în 2010, însă nu va fi suficient pentru a reface stocurile.

Deşi perspectivele sunt încurajatoare în unele ţări, cum ar fi Rusia şi Ucraina, condiţiile meteorologice extreme (secetă sau ploaie excesivă), ar putea afecta recoltele de porumb şi grâu din Europa şi America de Nord, se arată în raportul FAO.

Recoltă mai mare, stocuri mai mici

Cele mai recente previziuni vorbesc despre o creştere a producţiei la grâu anul acesta de 3,2% faţă de 2010, până la valoarea de 674 milioane tone, însă în acelaşi timp se aşteaptă o scădere a stocurilor cu 2,6% până la sfârşitul sezonului 2011-2012, când se crede că vor fi înregistrate doar 183 milioane tone. Stocurile mondiale de cereale la finalul sezonului sunt evaluate la 494 milioane tone, cu 0,8% în plus faţă de 2010-2011, dar mult sub valoarea de 534 milioane tone semnalată în sezonul 2009-2010.

În condiţiile în care producţia de cereale abia satisface consumul, preţurile vor rămâne la un nivel ridicat, în special pe piaţa grâului. La Bursa de Mărfuri de la Chicago, cotaţiile Futures la grâul de iarnă au fost în luna mai cu aproape 75 la sută mai mari decât în urmă cu un an, fapt ce a alimentat suspiciunea că preţurile vor creşte în prima jumătate a sezonului de comercializare 2011-2012, care începe în luna iulie.

Decizia Rusiei de a ridica interdicţia de export la cereale din iulie ar putea pune o presiune descendentă asupra preţurilor, însă perspectivele din Uniunea Europeană şi Statele Unite nu sunt prea grozave.

>>> FAO: Creşte producţia de cereale dar şi preţurile | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…