Treceți la conținutul principal

Casa Verde, Programul Rabla, proiectele pentru impaduriri si pistele pentru biciclisti sunt cele mai importante programe cu care se lauda ministerul mediului

Pentru apa si canalizare, Romania a accesat cele mai multe fonduri europene dedicate infrastructurii verzi de mediu. Desi Uniunea Europena a pus la dispozitie Romaniei 5,6 milarde de euro, doar 100 de milioane de euro au ajuns in buzunarele celor care au depus proiecte pentru infrastructura de mediu.

Datele vin de la Autoritatea de Management pentru programul Operational de Mediu care a facut un bilant al investitiilor verzi in infrastructura de mediu.
Casa Verde, Programul Rabla, proiectele pentru impaduriri si pistele pentru biciclisti sunt cele mai importante programe cu care se lauda ministerul mediului. Potrivit ministrului, Laszlo Borbely romanii sunt interesati sa foloseasca energia verde, regenerabila o dovada fiind numarul mare de proiecte depuse in aceste programe.
“Putem sa ne mandrim cu aceste programe sau cu unele din ele care inseamna si o reducere a emisiilor de cabon darsi un mediu mai sanatos. Casa Verde are un success fulminant. Anul trecut au fostv depuse 18.000 de dosaresi acum in 5 zile au fost depuse aprope 5.000 de cereri. Un alt program care se tot discuta si spun ca este de success este programul Rabla, pentru ca scoatem pe margine acele masini care polueaza” spune ministrului, Laszlo Borbely.
Problema insa ramane atragerea fondurilor europene pentru programele de mediu. Romania la acest capitol sta bine din punctul de vedere al contractarii, unde suntem pe primul loc cu 5,3 miliarde de euro contractati din ce 5,6 miliarde pue la dispozitie de Uniunea europena, dar doar aproape 100 de milioane de euro sunt absorbiti efectiv de benficiari. Ministrul Laszlo Borbely recunoaste ca este si vina ministerului in acest caz.
Pe de alta parte Directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial de Mediu, Doina Frant spune ca pana acum s-au luat o serie de masuri care sa vina in ajutoprul celor care vor sa acceseze fondueri europene pentru infrastructura de mediu.
“ La nivelul Autoritatii de Management si a ministrului s-au luat o serie de masuri de a reduce foarte mult perioada de pregatire si aprobare a acestor proiecte, s-a redus si numarul de documente solicitate.”
La capitolul impaduriri Ministerul mediului aloca anul acesta aproape 400 de milioane de lei pentru plantarea de copaci. De anul trecut si pana in prezent suprafata impadurita a Romaniei prin programe le de mediu a crescut doar cu 0,3 la suta, asta in conditiile in care si ministerul mediului recunoaste ca defrisarile ilegale continua.

>>> Casa Verde, Programul Rabla, proiectele pentru impaduriri si pistele pentru biciclisti sunt cele mai importante programe cu care se lauda ministerul mediului

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…