Treceți la conținutul principal

Cartofii timpurii „POMME DE TERRE DE L’ILE DE RE” (DOP)

„Pomme de terre de l’île de Ré” (DOP), Franta, este un cartof timpuriu de dimensiuni mici (sub 70 mm).

Cartofii care beneficiază de denumirea de origine protejata „Pomme de terre de l’île de Ré” trebuie sa provina din soiuri de cartofi de consum (Alcmaria, Goulvena, Pénélope, Starlette, Carrera) si de cartofi de consum cu miezul tare (Amandine, BF 15, Charlotte, Roseval). Acesta se caracterizeaza prin textura ferma a miezului, precum si prin aromele specifice cu note vegetale.

Intrucat cartofii sunt recoltati inainte de a fi complet maturi, coaja fina a acestora se decojeste usor printr-o simpla razuire (tubercul cu coaja subtire). „Pomme de terre de l’île de Ré” reprezinta o productie sezoniera, care nu poate fi comercializata decat pana la data de 31 iulie inclusiv a anului de recoltare si care nu poate fi conservata pe termen lung.

„Pomme de terre de l’île de Ré” este un produs comercializat exclusiv In stare proaspata. Prin urmare, este necesar sa se ambaleze imediat duaă recoltare. In plus, cartoful „Pomme de terre de l’île de Ré” se recolteaza inainte de a fi complet matur, fiind asadar un produs fragil. Prin urmare, trebuie evitate socurile care ar putea cauza o alterare a cojii: taieturi sau innegrire. Astfel, pentru a conserva caracteristicile produsului, producatorii acorda o atentie deosebita mai ales in etapa recoltarii, dar si in momentul trierii si ambalarii.

Aria delimitata de productie a cartofilor care beneficiaza de denumirea de origine protejata „Pomme de terre de l’île de Ré” se situeaza pe insula Ré si corespunde anumitor parcele situate pe teritoriul urmatoarelor comune: Canton d’Ars-en-Ré: Ars-en-Ré, La Couarde-sur-Mer, Loix, Les Portes-en-Ré, Saint-Clément-des-Baleines; Canton de Saint- Martin de Ré: Le Bois-Plage en Ré, La Flotte, Rivedoux-Plage, Sainte-Marie-de-Ré, Saint-Martin de Ré.

Insula Ré, situata pe litoralul atlantic, constituie din punct de vedere climatic un spatiu privilegiat, caracterizat prin: un gradinalt de insorire si luminozitate; precipitatii scazute, dar prezente in perioada februarie-mai; o expunere la vanturi calde si violente. Acesti factori climatici specifici unei clime de tip mediteranean sunt favorabili culturii de cartofi timpurii, permitand o evolutie vegetativa timpurie (lumina, caldura, apa).

Efectele precipitatiilor mai scazute decat pe continent in combinatie cu evapotranspiratia sunt compensate prin existenta unor rezerve hidrogeologice suficiente care permit irigarea culturilor mai ales in etapa formarii si dezvoltării tuberculilor.

Pe Île de Ré, terenurile rezervate productiei de cartofi sunt situate pe calcosoluri costiere cu textura nisipoasa pe baza calcaroasa. Acestea sunt soluri poroase, uscate, filtrante, propice pentru o incalzire rapida, fapt care favorizeaza o productie timpurie de cartofi. Producatorii de cartofi din Île de Ré au stiut sa profite de toate atuurile de natura climatica si pedologica pentru a cultiva cu succes acest tubercul, in baza unor practici ancorate in obiceiurile locului.

Originalitatea practicilor de cultivare se caracterizeaza in special prin:

Metodele de fertilizare: aport de substante organice toamna, mai ales sub forma de varec (ingrasamant organic compus din alge marine recoltate de pe plajele insulei). Acest ingrasamant organic, veritabila bogatie a patrimoniului insular, a fost pentru mult timp singura resursa de fertilizare organica. Varecul se descompune mai repede decat dejectiile de bovine si cauzeaza mai putine boli.

Plantatii pe randuri stranse, la mica adancime, sub brazde de pamant afanat.

Aceste doua criterii asigura in acelasi timp protectia impotriva vantului si favorizeaza cresterea plantei.

Caracteristicile organoleptice ale „Pomme de terre de l’île de Ré” tin atat de alegerea soiurilor si de caracterul timpuriu al acestui cartof, cat si de specificitatea solului de pe insula. Toate acestea fac ca produsul sa ramana ferm in timpul prepararii si sa emane arome vegetale si primavaratice.

>>> Cartofii timpurii „POMME DE TERRE DE L’ILE DE RE” (DOP) | Agricultura ecologica si produsele traditionale

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…