Treceți la conținutul principal

Caravana Rapita 2011

La sfarsitul lunii mai echipa SUMI AGRO a pornit “Caravana RAPITA 2011”. In cadrul acestei campanii specialistii din cadrul echipei SUMI AGRO pun la dispozitia fermierilor toate informatiile necesare de la infiintarea pana la recoltarea culturii de rapita.

Un accent deosebit se pune pe alegerea hibrizilor ce vor fi cultivati in toamna acestui an, cum poate un fermier sa determine productivitatea unui hibrid si mai ales de ce factori sa tina cont cand isi alege hibridul de rapita.

Pe 24 mai 2011 ne-am oprit la SC MV COMPROD EXIM SRL localitatea DULBANU, jud, Buzau.

Administrator societatii este Dl. Varlan Nelu iar lucrarile sunt coordonate de ing agr. Giambasu Gheorghe. Societatea lucreaza o suprafata de 400 ha, din care : rapita 220 ha, grau 100 ha, orzoiaca 50 ha, porumb 30 ha.

Societatea are in cultura trei hibrizi de rapita RUSTICA , 220 ha dupa cum urmeaza : ES BETTY = 62 ha; ES SAPHIR = 123 ha; ELVIS = 35 ha.

Dl. ing. Giambasu ne-a facut o scurta descriere a tehnologiei pe care a aplicat-o in cultura rapitei:

Rapita a fost semanata intre 01.09. 2010 si 15 .09.2010, odata cu semanatul a aplicat ingrasaminte chimice 15-15-15 in cantitate de 140 kg / ha, iar samanta a fost tratata cu insecticidul Picus 600FS. Primul tratament in cultura la efectuat in toamna cu Fury 0,150 l / ha. In luna februarie a fertilizat rapita cu 100 kg uree pe hectar, iar in luna martie a efectuat al 2 tratament cu insecticide si anume 120 ha le-a tratat cu Novadim Progress iar 100 ha cu Nurelle D .

In luna aprilie a urmat un tratament complex cu insecticid Fury 10EC, ingrasamant foliar Brassitrel 3kg/ha si fungicid Topsin 500SC 1l /ha, tot in luna aprilie a fertilizat cu Azotat 100 kg /ha. Ultimul tratament a fost facut inainte de inflorire cu insecticidul Mospilan 0,200 kg /ha.

Dupa explicarea tehnologiei aplicate, Dl. Mihai Miritescu a facut o prezentare a hibrizilor de Rapita RUSTICA apoi discutiile au continuat in mod interactiv cu intrebari si raspunsuri.

Caravana va continua pana la recoltarea rapitei. Daca sunteti intersat sa participati la un astfel de eveniment va rugam contactati directorul zonal.


Dr. ing. Valerian Istoc
Va asteptam cu drag.
www.sumi-agro.ro

>>> Caravana Rapita 2011 | Gazeta de agricultura

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Lansare sesiuni măsuri PNDR 2014-2020

În perioada 28 martie – 30 iunie 2017 se lansează prima sesiune din 2017 de depunere a Cererilor de finanţare pentru:

*submăsura 4.3 A – componenta infrastructura de acces agricolă,

*submăsura 4.3 A Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces agricolă,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S – componenta infrastructura de acces silvică,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces silvică,

*submăsura 7.2 și submăsura 7.2 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD),

*submăsura 7.6 și submăsura 7.6 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) din PNDR 2020.