Treceți la conținutul principal

Alba Rurala - un altfel de agricultura

“Fara o informare corecta, nu vom avea o agricultura competitiva”. Sub acest titlu, s-a desfasurat seminarul organizat si gazduit ieri de catre Consiliul Judetean Alba. La intilnire au participat reprezentanti ai asociatiilor de producatori locali, ai institutiilor deconcentrate locale, ai partenerilor privati si bineinteles ai administratiei judetene din Alba.

Prin acest seminar, administratia judeteana din Alba continua seria evenimentelor dedicate informarii si sprijinirii mediului agricol din judet. De altfel, manifestind interesul crescut pentru acest sector, la intilnire au participat mai multi primari de comune, lideri ai serviciilor din cadrul Consiliului Judetean, directori de institutii deconcentrate si chiar presedintele administratiei judetene, Ion Dumitrel. Pe scurt, agricultorii au putut afla despre poluarea mediului prin agricultura, fondurile europene ce pot fi accesate in acest sector, despre produsele bancare destinate agriculturii si au studiat apoi un model de ferma ecologica de succes din Sincrai.

Pericolul poluarii

A fost pentru prima data cind, la nivel local, s-a vorbit deschis despre impactul negativ pe care agricultura l-a avut si il are inca asupra mediului. “In Uniunea Europeana, se pune tot mai mult accentul pe situatia poluarii cu nitriti si nitrati, dar si masurile ce se impun. De altfel, asa cum stiti, in natura exista resurse regenerabile si neregenerabile, iar cele regenerabile sint in general legate de agricultura. Ei bine, poluarea este factorul care duce la transformarea resurselor regenerabile in resurse neregenerabile. Nu s-a vorbit pina acum despre felul in care agricultura a afectat mediul inconjurator, insa trebuie sa fim corecti. Dupa sectorul industrial, agricultura este cel mai poluant domeniu. Pe fondul folosirii in exces a ingrasamintelor chimice, am ajuns la o situatie ingrijoratoare. Vorbim acum despre prevenire si utilizare rationala in agricultura pentru ca factorii poluanti se acumuleaza si se pastreaza in lantul trofic si sfirsesc prin a afecta sanatatea omului. Ca sa va dau un exemplu, la inceputul actiunii de stabilire a zonelor vulnerabile din acest punct de vedere, judetul Alba figura pe lista cu terenuri dintr-o singura comuna - Sintimbru. Acum avem 34 de comune, iar 5,72 % din suprafata agricola si 6,6 % din suprafata arabila a judetului sint compromise”, a atras atentia reprezentantul Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, Nicolae Pienar.

>>> Monitorul de Alba - Alba Rurala - un altfel de agricultura

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…