Treceți la conținutul principal

Străinii investesc sute de milioane de euro în pământurile noastre

Peste 500 de mii de hectare de pământ românesc sunt cultivate până în prezent de investitori străini, cum ar fi : portughezi, francezi, israelienii, italieni şi danezi. Se pregătesc şi investitorii din Qatar să producă în România un milion de tone de orz pe an.

Agricultorii români reuşesc să producă doar 600 de mii de tone orz pe an.

Portughezii au investit recent circa 100 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de ulei din Europa de Est, care s-a deschis săptămâna trecută la Lehliu Gară, judeţul Călăraşi.

Noua fabrică de ulei, Prio Extractie, deţine locul întâi ca volum al investiţiei în Europa de Sud-Est şi locul doi la nivelul întregii Europe. Fabrica are în componenţă 15 silozuri verticale, cu o capacitate de stocare individuală de 10.000 m3, 2 laboratoare de analiză şi procesare a seminţelor şi are, în prezent 90 de angajaţi, compania intenţionând să crească numărul acestora la 200.

Statul român şi comunităţile locale câştigă milioane de euro din impozite. Un bun exemplu fiind primăria din Lehliu Gară, care încasează 1 milion şi jumătate de euro din fabrica portughezilor.

Un alt investitor portughez, pe nume Eduardo Gomej a renunţat la plantaţiile de măslin de lângă Lisabona şi a arendat şi cumpărat zeci de mii de hectare de grâu, porumb, orzoaică, rapiţă sau floarea-soarelui în satele Balaciu, Ciochina, Albeşti, Hueşti, Luciu, Vlădeni şi Făcăeni.

Numai în judeţul Ialomiţa , portughezul a adunat până acum 17.500 de hectare.

Lucrează pământul cu 200 de angajaţi, 100 de cai şi 400 de tractoare şi şi-a propus să obţină 450 de mii de tone de floarea-soarelui şi de rapiţă. Cu această producţie va umple de trei ori pe an silozul de la cea mai mare fabrică de extracţie a uleiurilor vegetale din Europa de Sud-Est.

citeşte mai departe

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.