Treceți la conținutul principal

Traian Băsescu: “Riscurile privind securitatea alimentară sunt legate de preţuri”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că riscurile privind siguranţa alimentară vizează, în cazul României, preţurile, menţionând că o evoluţie rapidă a acestora ar reprezenta un risc pentru români şi că una dintre responsabilităţile Serviciului Român de Informaţii este legată de evaziunea fiscală cu mărfuri alimentare.

"Riscurile (privind securitatea alimentară - n.r.) sunt legate de preţ la noi, nu de lipsa de alimente, pentru că, şi dacă n-ar produce România nimic, o evoluţie extrem de rapidă a preţurilor reprezintă un risc pentru români. Ceea ce eu am cerut SRI-ului (la şedinţa de bilanţ de miercuri - n.r.) este nu să se ocupe de preţuri, ci de evaziunea fiscală pe alimente. Nimeni nu poate face o evaluare corectă (a evoluţiilor preţurilor - n.r.), nici consilierii mei şi m-am lecuit cu evaluările pe termen lung în perioada asta, fie că sunt ale instituţiilor româneşti, fie că sunt ale FMI. Toate, în ultimii ani, s-au dovedit eşecuri de previziune", a spus preşedintele Băsescu, într-un interviu pentru Realitatea TV.

El a precizat că SRI are ca prioritate securitatea alimentară, menţionând că serviciul trebuie să fie responsabil de evaziunea cu mărfuri alimentare. "SRI-ul va fi responsabil de evaziunea fiscală făcută cu mărfuri alimentare şi în mod deosebit cu materie primă agricolă, grâu, porumb, aceste exporturi fictive. Ce vă pot spune este un avertisment pe care-l dau acelora care fac următorul lucru: facturează mărfuri în România, au unul-două birouri în Bulgaria, se pune ştampilă că au ajuns mărfurile acolo şi se decontează TVA-ul. Această mişcare a fost devoalată, este ultima din şirul mare de fantezii prin care se fură bani de la buget", a susţinut preşedintele Băsescu.

Potrivit acestuia, există metode de stopare a acestui tip de infracţiuni, dar trebuie lucrat în acest sens cu partenerii bulgari. El a adăugat că nimeni nu poate evalua evoluţiile preţurilor, pentru că lucrurile nu se mai întâmplă ca în perioada dinaintea crizei economice. "Când am spus că nu suntem în criză economică aveam un buget făcut, în 2008, bugetul depus de premierul Tăriceanu. Aveam un buget pentru 2009, care era făcut în baza unei creşteri economice de 5,6% şi România a avut în 2009 minus 7,4% - asta era prognoza pe care a avut-o şi Guvernul Tăriceanu când a făcut bugetul", a spus Băsescu. AGERPRES

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…