Treceți la conținutul principal

Targul Apicol de Primavara, judetul Timis

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, a participat la prima editie a Targului Apicol de Primavara, desfasurat intre 12 -13 martie 2011 la Ghiroda – judetul Timis si organizat de Primaria comunei Ghiroda si de Asociatia Crescatorilor de Albine Filiala Timis.

Ministrul agriculturii a prezentat date despre Programul National Apicol (PNA) 2011-2013 si valoarea sprijinului financiar de la bugetul national, prin bugetul MADR. Aceasta valoare este de 43.941.629 lei, defalcate astfel:

* 2011 : 14.701.144, 33 lei;
* 2012 : 14.653.837, 68 lei
* 2013 : 14.586.646, 74 lei

De asemenea, Valeriu Tabara a precizat ca Hotararea de Guvern privind aprobarea PNA se afla in avizare.

Printre participantii la eveniment s-au mai numarat prof. Nada Plavsa, cercetator laborator la Apicultura Novi Sad, Dr. Ing. Popescu Ion, presedintele ACA Bucuresti, dr. biochimist Mateescu Cristina, director ICDA Bucuresti, dr.ing. Bura Marian prof. USAB Timisoara, precum si dl. Bugarski Dragoslav, cel mai mare apicultor din Serbia.

Alte teme abordate cu aceasta ocazie au fost actiunile si tehnologiile cu influenta maxima in aplicarea apiculturii profitabile, rolul produselor stupului in profilaxia si tratamentul unor afectiuni umane sau proteinele si rezistenta la boli a albinelor, virusurile la albine etc.

Totodata, s-au mai dezbatut aspecte privind rasele si hibridarea interasiala la albine, selectia si cresterea matcilor sau ameliorarea albinelor iar apicultorul din Serbia a prezentat filmari din stupina proprie cu tehnologia de lucru cu stupii multietajati.

La finalul targului a avut loc si un concurs de degustat miere.

Sursa: www.mapam.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…