Treceți la conținutul principal

Subventiile acordate marilor exploatatii agricole: ramane cum am stabilit

Ministrii europeni ai Agriculturii intentionau sa se opuna, ieri, unui proiect vizand plafonarea ajutoarelor agricole acordate marilor exploatatii, arata un proiect de document ce ar urma sa fie adoptat la reuniunea de la Bruxelles.

Textul, care cuprinde principalele linii de reforma a Politicii Agricole Comune prezentate in toamna anului trecut de Comisia Europeana, “ia nota de opozitia semnificativa a statelor fata de introducerea unui plafon pentru platile directe primite de marile ferme individuale”.

“Orice propunere de reforma trebuie facuta fara a aduce prejudicii competitivitatii companiilor agricole si necesitatii de simplificare a PAC”, subliniaza textul.

Ministrul ungar al Agriculturii, Sandor Fazekas, a carui tara asigura in prezent presedintia UE si este la originea textului, a estimat ca exista sanse pentru ca cei 27 sa cada de acord asupra compromisului prezentat. Proiectul de compromis subliniaza ca ajutoarele directe “contribuie in prezent la asigurarea unui nivel de viata echitabil pentru comunitatea agricultorilor”.

Potrivit textului, majoritatea celor 27 “aproba ca aceste ajutoare vor ramane un element esential al PAC” in viitor. In plus, cei 27 sunt de acord ca viitorul PAC trebuie sa ramana o politica comuna puternica si ca va trebui dotata cu resurse financiare proportionale cu cerintele acestor obiective.

Asupra unui alt punct controversat, cel al masurilor de interventie pe piete in cazul unei evolutii puternice a preturilor, textul de compromis subliniaza ca exista “un larg sprijin pentru ca masurile actuale sa continue sa constituie o plasa de securitate necesara”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…