Treceți la conținutul principal

Simpozionul „Modernizarea agriculturii“, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti”

În Aula Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti” a avut loc recent simpozionul cu tema: „Modernizarea agriculturii”. Au participat personalităţi din domeniul economiei agrare: specialişti, cadre universitare, cercetători, reprezentanţi ai autorităţilor publice etc. Lucrările simpozionului au fost deschise de prof. dr. Gheorghe SIN, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, care a subliniat importanţa tematicii propuse pentru dezbatere în cadrul simpozionului, a problemelor actuale cu care se confruntă agricultura şi a măsurilor care trebuie luate pentru a ne alinia la cerinţele Uniunii Europene. Printre cei care au luat cuvântul în cadrul dezbaterilor îi amintim pe Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Senat, prof. Mihai Berca, şi Nicolae Sitaru, preşedintele LAPAR. S-a făcut o amplă analiză a situaţiei din sectorul agroalimentar, avansându-se unele idei ce ar putea sta la baza unei autentice strategii agricole.

Ideea de bază desprinsă este că agricultura se află la un moment crucial deoarece România nu a fost capabilă până în prezent să folosească decât 5-7% din fondurile alocate de UE, respectiv câte 300 – 400 mii euro/an, în timp ce cotizaţia plătită către UE a fost de 1,2 miliarde euro/an. Se realizează producţii mici în sectorul vegetal, concomitent cu reducerea efectivului de animale, scăderea îngrijorătoare a producţiei de carne, lapte şi produse din carne şi lapte. Se poate spune că a fost o întâlnire reuşită, cu multe învăţăminte. Bine ar fi dacă se ţine seamă de ele acolo unde trebuie.

Dr. ing. Teodor Marian

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…