Treceți la conținutul principal

Scandal pe tema broccoli-tomate

Ingineria genetică a făcut obiectul unui proces de lungă durată, în care trebuia stabilit dacă anumite metode de reproducţie a plantelor, cum ar fi încrucişarea sexuată a genomului întregii plante, pot fi brevetate, la nivel european, de către Oficiul European de Brevete (OEB). În dosarul „Broccoli“ (G 2/07), OEB a acordat un brevet de marker asistat pentru selecţie (marker-assisted selection), considerat a fi un proces tehnic şi, prin urmare, brevetabil. În schimb, în cazul „Tomate“ (G 1/08), brevetul are multe condiţionări greu de explicat.

Multă bâjbâială

Conform AES, în ambele cazuri, la Marea Cameră de Apel (MCA) a OEB, discuţiile nu au urmărit, în mod special, aspectele tehnice de reproducere a plantelor, ci s-au axat pe interpretarea textelor juridice şi definiţia de „procese biologice esenţiale“, aşa cum este prevăzut în normele de aplicare a CEB. După consultări şi dezbateri prelungite, Marea Cameră de Apel a hotărât că procesele biologice esenţiale pentru producerea de plante (sau animale) sunt excluse de la brevetare. Interpretarea acestei excluderi este percepută ca o asigurare că legea de brevetare se aplică uniform. Cu această decizie, se clarifică faptul că „se exclude de la brevetare un proces privind producţia de plante, care implică încrucişarea sexuată a genomului întregii plante, precum şi selectarea ulterioară a plantelor. Includerea unei simple măsuri tehnice, care serveşte pentru a permite sau a asista efectuarea demersurilor de încrucişare sexuată a genomului întregii plante sau de selectare ulterioră a plantelor nu încalcă această excludere de la brevetare“.

Totuşi, ce se brevetează?

În timp ce dispozitivele tehnice sau alte mijloace, cum ar fi markerii genetici, pot fi invenţii brevetabile, utilizarea lor nu face brevetabil un proces biologic în esenţă. De asemenea, MCA a ajuns la concluzia că procesele de producere a plantelor, prin introducerea sau modificarea unei trăsături în genom, folosind ingineria genetică, pot fi brevetabile, deoarece nu se bazează pe încrucişarea sexuată a întregului genom. Ce poate înţelege omul raţional din aceste explicaţii enigmatice? Aproape nimic, nici măcar din punctul de vedere al prospecţiei ştiinţifice. Şi nu este de mirare, atât timp cât la nivelul Consiliului Europei tot ce se referă la cercetări şi aplicaţii genetice reprezintă un tabu de esenţă politică. Potrivit AES, acum se consideră că această decizie finală poate fi folosită de Camerele Tehnice de Apel pentru a o aplica în alte cazuri similare.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …