Treceți la conținutul principal

Romsilva vrea să obţină 70 milioane de puieţi forestieri

„Anul acesta, este posibil să obţinem 70 milioane de puieţi forestieri. Producţia a crescut constant în ultimii ani. De exemplu, în 2009 au fost 53 de milioane, iar în 2010, peste 60 de milioane“, a declarat Gheorghe Dima, inginer la Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, pentru Lumea satului. Mărirea producţiei a apărut ca o necesitate, datorită cererii pe piaţa internă şi a tendinţei din ultimii ani de creştere a suprafeţelor acoperite cu material forestier. În plus, au apărut fondurile europene care se sigură pentru împădurirea terenurilor neagricole şi agricole.

Stare alarmantă

În opinia interlocutorului nostru, pădurile ţării reclamă în prezent, din partea silvicultorilor, acţiuni viguroase de restaurare şi reconstrucţie ecologică. Cauza ar fi starea alarmantă de declin şi supunerea lor, în continuare, la presiuni şi factori de stres deosebit de puternici, care le afectează grav integritatea, continuitatea şi stabilitatea.

Activitate neglijată

Potrivit unui raport al RNP, „activitatea pepinieristică a fost neglijată în ultimele două decenii, iar îndrumările tehnice-cadru, existente în prezent în acest domeniu (ediţia 1977) au fost elaborate într-o formă foarte concisă şi incompletă“. Lucrarea este alcătuită din două părţi distincte. Una generală, care constituie actualizarea şi revizuirea ediţiei precedente a îndrumărilor, şi alta specială, în care sunt prezentate succint, pe baza unui punctaj unitar, cele mai adecvate metode şi procedee de multiplicare (generativă şi vegetativă), pentru mai multe specii de răşinoase şi foioase, cultivate la scară de producţie sau indicate pentru cultură în pepinierele silvice din ţară.

Calitatea puieţilor

Conform lui Gheorghe Dima, producţia pepinieristică este condiţionată, în principal, de anumite cerinţe, cum ar fi culturală, genetică sau ambientală. Inginerul ne-a mai spus că înălţimea puieţilor trebuie să depăşească, într-o perioadă fixată de timp, un prag minim, stabilit prin standarde. Totodată, robusteţea puieţilor, indicată de raportul dintre înălţimea tulpinii şi diametrul la colet sau, în unele cazuri, numai de diametrul la colet, are o importanţă deosebită pentru reuşita unei culturi, întrucât s-au stabilit corelaţii foarte strânse între acest raport şi procentul de prindere. De asemenea, dezvoltarea rădăcinilor, abundenţa acelor (la răşinoase) şi ramificaţia tulpinii - inclusiv prezenţa unui lujer principal bine dezvoltat, prevăzut cu un mugure terminal sănătos - sunt însuşiri morfologice de care depind prinderea şi energia de creştere a puieţilor. Alte condiţii ale calităţii constau în absenţa bolilor şi vătămărilor, culoarea normală ori absenţa putrezirii rădăcinilor.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.