Treceți la conținutul principal

Productia vegetala – promitatoare in 2011

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara , spune ca suprafata insamantata in aceasta primavara este de 6330 ha, alte 1,9 milioane ha. fiind deja insamantate cu grau din toamna anului 2010, şi asta datorita faptului că s-a lucrat mai mult teren decât în 2010.

‘Probabil şi discuţiile despre sancţionarea celor care nu-şi lucrează terenul au reprezentat un stimulent, chiar dacă măsurile nu au fost încă aplicate.’

Insa este nemultumit ,ca au ramas terenuri agricole nearate din toamna ,pentru culturile de primăvară, in proportie de 20-25%. Acum este foarte târziu şi orice arătură care se face de acum incolo,determină o scadere a producţiei de 40 până la 60%.

Dupa cum se prezinta culturile insamantate din toamna – declara ministrul, va fi o producţie agricolă vegetală mai bună decât în 2010. Cultura de grau, cat si de rapita, arata bine,chiar daca au fost geruri, avand strat de zapada , rapita a rezistat inghetului. S-a efectuat si fertilizarea.

Ministrul, consideră că trebuie găsite soluţii pentru irigarea terenurilor pentru a putea avea producţii agricole bune, pentru ca nu ne putem baza pe ploi. Sunt deja evaluate sistemele de irigaţii în funcţiune, dar mai sunt sisteme de irigaţii şi de îmbunătăţiri funciare care sunt casate şi pot fi în continuare folosite şi reabilitate.

De asemenea sunt resurse financiare pentru reparaţii şi investiţii , dar în unele zone unde sursa de apă trebuie ridicată nu se justifică investiţiile de reabilitare a sistemului de irigaţii din cauza costurilor mari cu energia. Acolo trebuie gasite solutii ‘ şi un prim obiectiv pe termen lung este canalul Siret-Bărăgan şi probabil un alt proiect de acest tip în partea de vest a Câmpiei Române’, a explicat Tabără.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …