Treceți la conținutul principal

Porumbeii, vulnerabili în faţa bloilor infecţioase

Boala infecţioasă este o stare patologică, cauzată de pătrunderea şi multiplicarea în organism a unor germeni patogeni: bacterii sau virusuri, care produc tulburări funcţionale şi modificări morfologice în diferite organe, afectând întregul organism. Bolile infecţioase se transmit de la animalele bolnave la cele sănătoase. Microbii pot să pătrundă în organism şi să se multiplice, dar există şi situaţii când, datorită unei imunităţi puternice, prezenţa lor nu afectează. În caz contrar, germenii declanşează boala prin autoinfecţie.

Factori favorizanţi

Frigul, căldura excesivă din timpul verii, umezeala, praful, microbii şi paraziţii din adăpost, hrănirea porumbeilor cu raţii dezechilibrate cantitativ sau calitativ (deficienţe de vitamine, aminoacizi, săruri minerale), organismele parazitate etc. slăbesc rezistenţa naturală a organismului în faţa microbilor. Contaminarea porumbeilor sănătoşi se face fie direct, prin contactul cu porumbeii bolnavi sau în timpul hrănirii puilor de către porumbeii adulţi, fie indirect, prin hrană, apă, aşternut, vase infectate. Bolile infecţioase se pot transmite şi prin păduchi, căpuşe, ploşniţe, ţânţari, muşte, rozătoare etc. Trebuie ştiut că unele boli de la porumbei se pot transmite la om şi invers –omul poate transmite unele infecţii la porumbei. În consecinţă, trebuie să acordăm o atenţie deosebită condiţiilor de microclimat şi măsurilor de zooigienă din adăpost, precum şi alimentaţiei. Astfel trebuie să se asigure o ventilaţie corespunzătoare pentru a se menţine o atmosferă nepoluată de gazele rezultate din fermentaţia excrementelor.

Volierele trebuie curăţate, văruite şi este obligatoriu să se efectueze periodic:
• acţiuni de dezinfecţie pentru distrugerea microbilor, cu DECONTAMINOL sau DEZINFECTANT CATIONIC; vasele pentru apă şi hrană vor fi dezinfectate cu PURSEPT;
• acţiuni de dezinsecţie pentru combaterea insectelor şi acarienilor care vehiculează şi transmit boli infectocontagioase şi parazitare la porumbei, cu soluţii de ROMPARASECT 5% sau ROMPARASECT FORTE;
• acţiuni de deratizare pentru combaterea rozătoarelor.

Măsuri de prevenţie

Se realizează prin vaccinuri specifice unei anumite boli. Odată inoculate, acestea declanşează reacţii generale şi determină fabricarea de anticorpi care apără organismul faţă de agresiunea diferiţilor agenţi patogeni.
Primăvara trebuie să se facă deparazitări interne contra helminţilor cu ROMBENDAZOL F, ROMENDAZOL SUPER; contra trichomonozei (mălai în gât) cu COLUMBOVIOFORT, FLAGELSTOP, ROMETRONIDAZOL; contra coccidiozei cu SULFACOCCIROM, AMPROLIUM.
Deparazitările externe se fac cu: ROMPARATOX sau ENDECTOCID.
Deparazitările trebuie însoţite de administrarea în apa de băut a vitaminelor: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL-ROMVAC 3, VITA B COMPLEX etc.

Dr. Viorica CHIURCIU
Medic veterinar, Doctor în Ştiinţe medicale

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.