Treceți la conținutul principal

Pădurea Trivale, rasă cu sprijinul magistraţilor

Soarta celebrei Păduri Trivale din Piteşti (Argeş), care se întinde pe 1.872 ha, a fost jucată la ruleta imobiliară către sfârşitul anilor ‘90, când suprafaţa de 1.187 ha de parc a fost redusă la 420 ha, rămânând numai parcelele situate de-a lungul aleii asfaltate, până la Grădina Zoologică şi înapoi, până la cartierul Găvana. „După mine, nu trebuia să se reducă această suprafaţă, deoarece nevoile celor peste 200.000 de locuitori ai municipiului sunt mult mai mari în ceea ce priveşte posibilităţile de recreere şi de purificare a aerului poluat, pe care suntem nevoiţi să-l respirăm“, a declarat Ion Dobrinoiu, directorul Direcţiei Silvice (DS) Argeş, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, pentru Lumea satului.

Experţi mituiţi

Directorul ne-a spus că, până în 2005, solicitările de reconstituire a dreptului de proprietate, în baza Legii nr. 18/1991 şi Legii nr. 1/2000, aproape că nu au existat. E drept că unii proprietari au încercat, dar cererile lor nu au fost luate în considerare, pentru că Pădurea Trivale a aparţinut dintotdeauna statului român. În plus, constituie pădure-parc cu rol de protecţie în mod deosebit, fiind zonă-tampon în jurul municipiului. Însă, după 2005, odată cu apa­riţia Legii nr. 247/2005, solicitările de punere în posesie au luat amploare. „Asemenea solicitări s-au primit din partea unor proprietari, moştenitori, procuratori sau cetăţeni, care au cumpărat drepturile litigioase şi au câştigat în instanţele judecătoreşti, folosindu-se de expertize tehnice efectuate de către experţi mituiţi. Există şi un dosar de cercetare penală la DNA, cu această speţă“, a afirmat Dobrinoiu.

Scenariul hoţiei

Incredibil, s-au transferat supra­feţe de zeci de hectare de pădure, de pe raza altor localităţi din judeţ în Pădurea Trivale. Apoi s-au întocmit planuri de parcelare şi ridicări în plan, pe baza cărora s-au întocmit procese verbale de punere în posesie şi titluri de proprietate, pe amplasamente care nu au aparţinut niciodată acestor persoane. „Aceste proprietăţi particulare au fost dezmembrate, fragmentate în mai multe loturi, pentru a putea beneficia de aprobare de defrişare a 5% din suprafaţă, dar nu mai mult de 200 mp. S-au vândut şi revândut de câteva ori, o parte dintre proprietari defrişând suprafeţe de pădure pe care au început deja să apară vile şi case de vacanţă“, a adăugat directorul silvic.

Domnia sa ne-a mai spus că unele persoane au înfiinţat asociaţii de proprietari de pădure, care au întocmit proiecte de construire a unor cartiere de locuinţe. De exemplu, Asociaţia de proprietari de pădure Zamfireşti, care are 23 de membri şi o suprafaţă de 4,477 ha, face presiuni asupra DS Argeş să pună în aplicare Ordinul Ministrului Agriculturii nr. 361/2009 privind defrişarea arborilor de pe traseul unui drum de acces spre un cartier de vile. „Nu se cunoaşte conjunctura prin care s-a emis ordinul şi cine a fost persoana influentă, care a mijlocit acest lucru la nivel de conducere a ITRSV şi, mai departe, la MADR“, a declarat Dobrinoiu. Domnia sa a precizat că, la ora actuală, a mai apărut un proiect de defrişare a suprafeţei de 4,3 ha, din totalul de 9,7 ha care aparţin de SC PRO CIVITAS, al cărei patron este italianul Pelino Tobias (Enzo).

Complicitate la ilegalitate

În opinia directorului DS Argeş, factorii de decizie în acţiunea de retrocedare au interpretat şi aplicat, în mod eronat, dar cu bună ştiinţă, prevederile legale. Astfel, autorităţi importante ale judeţului, precum prefectura, direcţia silvică, ocoalele silvice, primari şi comisii locale de fond funciar, susţinute de magnaţi imobiliari, au reuşit ca, din Pădurea Trivale, să înstrăineze peste 300 ha. Mai grav, în unele situaţii au defrişat suprafeţe apreciabile.

„Pentru toate aspectele care au constat în nerespectarea legalităţii, în aplicarea legilor retrocedării, s-au întocmit plângeri penale, aflate pe rol la instanţele abilitate ale statului, urmărindu-se anularea tuturor documentelor întocmite ilegal, cum ar fi titluri de proprie­tate, dar şi redarea Pădurii Trivale argeşenilor, aşa cum a fost dintotdeauna“, a afirmat Dobrinoiu. Aşadar, spunem noi, mai există un dram de speranţă că pădurea va supravieţui. Însă ne îndoim că vreo instanţă va dispune demolarea construcţiilor ridicate în urma unor hoţii săvârşite la lumina zilei.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …