Treceți la conținutul principal

Maramureş: Peste 30 de incendii de păşune în luna martie

Cel puţin 30 de incendii de păşuni s-au produs în luna martie, în judeţul Maramureş.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Baia Mare, Viorel Iancu, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că incendiile sunt provocate din neatenţie de proprietarii păşunilor când aceştia încearcă să cureţe terenurile de iarbă uscată, crengi şi alte reziduuri adunate pe teren.

Potrivit lui Viorel Iancu, se impune distrugerea vegetaţiei uscate şi a crengilor doar dacă se constată că acestea sunt afectate de boli ce s-ar putea extinde şi spre culturile apropiate.

"De multe ori nu se explică necesitatea aprinderii vegetaţiei uscate, iar proprietarii nu mai pot opri răspândirea focului, încât e nevoie de intervenţia pompierilor. În majoritatea cazurilor, focul distruge şi vegetaţia care ar trebui protejată, inclusiv terenurile vecinilor, producând pagube suplimentare. Din păcate, focurile necontrolate distrug atât natura, cât şi resursele mediului înconjurător", a spus Iancu.

Conform legii, proprietarii terenurilor agricole şi suprafeţelor de păşunat trebuie să solicite aviz din partea Direcţiei Fitosanitare, a Gărzii de Mediu, ISU, administraţiei locale şi Agenţiei de Protecţiei a Mediului, înainte de a trece la aprinderea resturilor vegetale.

În cazul nerespectării procedurii, amenzile sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi de 25.000 şi 50.000 în cazul persoanelor juridice.

Pompierii susţin că de cele mai multe ori focurile sunt lăsate nesupravegheate şi se extind spre alte culturi.

"Avem câte un incendiu pe zi. Până acum am intervenit la 31 de incendii de vegetaţie uscată, deşi anunţăm pe diverse căi măsuri de prevenire a unor astfel de incidente. Arderile de mirişte, de vegetaţie uscată şi resturi vegetale sunt interzise cu desăvârşire. Fără a obţine permisul de lucru cu foc de la primărie, unii dintre proprietarii de păşuni continuă să facă acest lucru", a spus purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Cornel Băbuţ.

În urmă cu câteva zile, în comuna Bogdan Vodă, din cauza drumului inaccesibil, pompierii au fost obligaţi să străbată 5 kilometri pe jos pentru a stinge flăcările care au distrus mai multe hectare de teren agricol.

Deşi proprietarii de păşuni sau terenuri continuă să aprindă păşuni, reprezentanţii Gărzii de Mediu nu au aplicat nicio sancţiune contravenţională celor vinovaţi.

Sursa: Agerpres

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …