Treceți la conținutul principal

Importurile de produse agroalimentare în 2010 au crescut cu 2%

Importurile de produse agroalimentare au crescut cu numai 2% în cursul anului 2010, în timp ce exporturile de astfel de produse româneşti au crescut cu 40,7%, a declarat miercuri seară, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

"Se fac tot felul de speculaţii cu privire la aceste importuri, că ar fi de 90% şi aşa mai departe. (...) Nu mai există decât produse minore care sunt cu procente de peste 50%", a spus ministrul Tabără, adăugând că la carnea de vită consumul intern s-a asigurat din importuri în proporţie de 9%, la carnea de porc 35%, la carnea de pasăre 23%, iar la carnea de ovine 1,24%. În ceea ce priveşte importul de legume, acesta se situează la aproximativ 40% din consumul intern. El a precizat că Ministerul Agriculturii lucrează în continuare la strategia în domeniu care va fi prezentată peste circa 10 zile, obiectivul acesteia fiind ca România să devină o ţară net exportatoare de produse alimentare.

Totodată, în şedinţa de miercuri a Guvernului, ministrul Tabără a înaintat spre consultare Executivului proiectul unei ordonanţe de urgenţă privind instituirea unui program naţional pentru dezvoltarea depozitelor de legume şi fructe care să ajute la o mai bună relaţionare între producători şi piaţa românească de desfacere a acestor produse, asigurând o aprovizionare mai optimă.

"Este vorba de o serie de depozite pe care le vom construi cu capacităţi între 500 şi 5.000 de tone şi care sunt destinate cu precădere depozitării legumelor şi fructelor. Preţul unuia dintre aceste depozite este de 1 milion de euro pentru o capacitate de 1.000 de tone. Practic, 1.000 de euro pe tonă. Acesta este plafonul maxim la care se merge, sigur de acolo în jos sunt extrem de competitive ofertele care vin spre un astfel de program", a evidenţiat ministrul Agriculturii. Beneficiarii acestui program vor fi comunele şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitare constituite din două sau mai multe comune care vor să construiască astfel de depozite, inclusiv prin parteneriat public-privat, precum şi agenţii privaţi care desfăşoară activităţi agricole de producere de legume, fructe şi valorifică în piaţă producţia obţinută şi angajează credite bancare pentru construcţia de depozite. "Sunt mai multe lucruri legate de acordarea garanţiilor de creditare - în acest program nu există sume care să fie nerambursabile, ci principiul de bază este cel care a mers foarte bine şi la programul 'Prima casă'. Ne propunem să asigurăm prin fondurile de garantare o sumă de circa 100 milioane care să constituie elementul de garantare pentru cei care doresc să dezvolte astfel de depozite", a explicat ministrul Agriculturii.

De asemenea, el a ţinut să precizeze că mai există în prezent alte trei programe prin care se pot construi depozite pentru legume şi fructe. Primul este cel al APIA prin care grupurile de producători sunt susţinute cu până la 75% din costurile de realizare a acestor depozite. În acest proiect sunt, la această dată, în finalizare sau construcţie 21 de depozite cu capacităţi variabile. Un al doilea program este prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), la măsura 1.2.1. - modernizarea exploataţiilor agricole prin care se oferă o co-finanţare eligibilă şi nerambursabilă de 40%, restul de 60% constituindu-se în sistemul de garanţii de la fondul de garantare al creditului rural. Valoarea maximă eligibilă pentru astfel de proiecte nu poate depăşi 2 milioane de euro. Al treilea program este tot în FEADR, la măsura 1.2.3. - creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, prin care se acordă un sprijin de 50% sumă neeligibilă.

Pe aceste programe sunt în prezent 91 de proiecte selectate, cea mai mare parte cu destinaţia de depozite pentru legume şi fructe. Nu în ultimul rând, Ministerul Agriculturii a înaintat miercuri spre consultare Guvernului proiectul unei ordonanţe de urgenţă privind unele măsuri în vederea instituirii programului naţional pentru acordarea unui ajutor de stat temporar în domeniul producţiei primare de produse agricole. Este vorba de un ajutor susţinut de către UE datorită faptului că anul 2011 intră la rândul lui în categoria perioadelor de criză economică. "Este vorba de un ajutor care merge spre producătorii agricoli, pachetul de măsuri este calculat, iar suma care face obiectul sau care va sta la baza acestei finanţări este de circa 247 de milioane de euro. Sigur că în perioada imediat următoare vom analiza toate datele privind finalizarea acestei investiţii şi acestui sprijin", a spus ministrul Tabără. AGERPRES

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.