Treceți la conținutul principal

Ilegalităţi în contabilitatea Ministerului Agriculturii. Dobânzi de 73,5 milioane de lei nu au fost înregistrate în contabilitate!

Controalele derulate anul trecut de Curtea de Conturi la institutiile publice evidentiaza abateri grave in bilanturile contabile, iar de cele mai multe ori aces­tea fac referire la institutii subor­donate ministerelor. La Ministerul Agri­­culturii si Dezvoltarii Rurale audi­tul arata ca prin nerespectarea preve­derilor legale privind realitatea si exac­titatea evidentelor contabile si ale bi­lantului contabil nu s-au inregistrat in con­tabilitate unele operatiuni. Prin neinregistrarea acestora, Ministerul Agri­culturii si Dezvoltarii Rurale nu a urmarit modul de calcul si nu a inre­gis­trat in evidenta contabila dobanda in suma totala de 73,5 milioane de lei, in­casata de fondurile de garantare (Fon­dul de Garantare a Creditului Ru­ral SA - 55,9 milioane de lei si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru In­tre­prinderile Mici si Mijlocii SA - 17,6 mi­lioane de lei).

Dobanda a fost cal­culata la sumele acordate de institutia publica in scopul garantarii instru­mentelor financiare pe care institutiile de credit le pun la dispozitie benefi­ciarilor fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pen­tru dezvoltare ru­rala, Fondul european pentru pescuit si Fondul european de garantare agri­cola. „In timpul contro­lului, MADR a procedat la verificarea contravalorii dobanzii si la inregis­trarea acesteia in evidenta contabila, astfel incat situatiile financiare pe care urmeaza sa le intoc­measca sa reflecte realitatea”, arata re­pre­zentantii Curtii de Conturi. Suma ca­re nu se regaseste in contabilitatea MADR reprezinta 75% din platile efec­tuate in anul 2010 de FNGCM, aproxi­mativ 95 de milioane de lei.

In anul 2010, FGCR a acordat ga­rantii de peste un miliard de lei, iar din 2008 si pana 2010 au primit girul FGCR peste 700 de beneficiari, valoarea ga­rantiilor fiind de 1,142 miliarde de lei, iar cea a credi­telor de 1,366 miliarde de lei.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.