Treceți la conținutul principal

Fraudele pe SAPARD nu se regăsesc şi în actele Ministerului Agriculturii

„Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a solicitat autorităţilor române recuperarea întregului ajutor financiar acordat beneficiarilor verificaţi, deşi doar o parte din investiţie se află sub suspiciune de fraudă“, se arată într-o notă remisă redacţiei noastre, semnată de Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, privind proiectele din cadrul Măsurii 1.1., submăsura 02 – Carne, produse din carne şi ouă, implementate prin Programul SAPARD în România, cercetate de OLAF.

Conform documentului, MADR nu a primit niciun raport final de control, întocmit conform prevederilor Regulamentului CE nr. 1073/1999 şi Manualului OLAF. De aceea, Tabără consideră că măsurile dispuse trebuie să fie proporţionale cu constatările făcute şi cu puterea probatorie a informaţiilor furnizate conform principiului proporţionalităţii sancţiunilor administrative, prevăzute în legislaţia comunitară.

Nota prevede suspendarea soluţionării contestaţiilor formulate împotriva proceselor verbale de constatare, până la obţinerea actului de control DLAF, raportul final OLAF şi rechizitoriul DNA.

Totodată, se menţionează că MADR va întocmi propriul Raport de control şi, dacă va fi cazul, se va solicita DLAF verificarea aspectelor semnalate de OLAF, în vederea obţinerii de dovezi şi documente probante suplimentare, faţă de constatările preliminare ale OLAF, cu solicitarea de a fi remisă Nota de control întocmită la finalizarea verificărilor, pe baza căreia se va face înregistrarea în registrul debitorilor.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…