Treceți la conținutul principal

Forumul pentru pomicultură, organizat de Syngenta

Aproape o sută de mari pomicultori din toată ţara au ţinut să fie prezenţi la Băile Balvanyos (Covasna), unde Syngenta a organizat a doua ediţie a Forumului OptiTech pentru pomicultură.

„Anul trecut am lansat această manifestare, iar fermierii au fost încântaţi de participare. Pentru acest an, ne-am propus să dezvoltăm conceptul şi am reuşit. Succesul forumului pentru pomicultură ne motivează să continuăm acest proiect. Avem deja o listă de subiecte interesante, pe care suntem nerăbdători să le dezbatem în 2012, împreună cu partenerii noştri“, a declarat Richard Matei, director de marketing clienţi la Syngenta. Forumul Optitech pentru pomicultură este o iniţiativă unică în România, care s-a dovedit a fi foarte utilă pentru fermieri. Discuţiile libere şi interactive au înlocuit prezentările clasice, iar producătorii au simţit din plin utilitatea dezbaterilor. Participanţii au alcătuit grupuri de lucru, unde au fost identificate problemele lor, iar experţii au oferit soluţii.

Depozitarea fructelor, un subiect fierbinte

Fermierii au aflat de la specialiştii Syngenta cum pot controla eficient insectele, în special viermele-fructelor (Cydia pomonella), molia-pieliţei fructelor (Adoxophies spp.) şi insectele minatoare, folosind soluţiile Insegar şi Match. În noutate absolută s-a discutat despre combaterea bolilor în perioada de depozitare.

„Am identificat aceste nevoi importante şi venim cu soluţia cea mai bună împotriva principalelor boli de depozit, cu produsul Switch, care răspunde standardelor privind nivelul de reziduuri cerut de supermarketuri. Prin utilizarea şi respectarea timpului de pauză indicat, reziduurile se vor regăsi sub 30% din limita maximă admisă, stabilită de Comisia Europeană“, a spus Florin Niţu, director de produse pentru culturi speciale la Syngenta.

Expertul a atras atenţia asupra unei boli foarte periculoase, care apare în depozit. Este vorba de mucegaiul verde-albăstrui (Penicillium spp.), care produce micotoxine periculoase pentru consumatori. Şi în acest caz a fost recomandat Switch. Printre beneficiile menţionate în utilizarea acestui produs se numără păstrarea fructelor sănătoase pe o perioadă mai lungă de timp în depozit, precum şi păstrarea calităţii acestora prin reducerea deshidratării şi un conţinut foarte redus de reziduuri în fructe.

Recomandările unui olandez

La eveniment a fost prezent şi olandezul Jan Hoogland, în calitate de consultant pe probleme de pomicultură în ţări ca Belgia, Olanda şi Luxemburg. „În Olanda, Switch este nelipsit din schema de tratament împotriva principalelor boli de depozit, fiind produsul cel mai eficient şi cu cele mai mici reziduuri“, a afirmat specialistul. Pe lângă bolile de depozit, domnia sa a prezentat principalele elemente în construcţia unei strategii durabile de combatere a rapănului şi altor boli, prin utilizarea produselor sistemice specifice, preventive şi curative, precum Chorus şi Score, împreună cu un fungicid de contact, cu spectru larg, cum ar fi captan sau ditianon.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…