Treceți la conținutul principal

Fermierii s-au plâns lui Tabără de discriminare în accesarea fondurilor europene

Organizat de revista Lumea Satului şi Radio Antena Satelor, în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România – filiala Tulcea, cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea, evenimentul s-a bucurat de prezenţa ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, dar şi a altor personalităţi, printre care îi nominalizăm pe Nicolae Sterghiu, director general adjunct APIA, Victor Tarhon – preşedinte Consiliul Judeţean Tulcea, Vasile Gudu – prefect, Grigore Baboianu, guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Un ministru al producătorilor

Alocuţiunea actualului ministru al agriculturii a avut un impact major în rândul zecilor de fermieri prezenţi la eveniment. El le-a vorbit producătorilor despre importanţa proiectelor naţionale şi absorbţia fondurilor europene, despre necesitatea atestării şi licenţierii firmelor de consultanţă, despre priorităţile viitoarei sesiuni de proiecte pe Măsura 121 (depozite pentru cereale şi plante tehnice şi dotări tehnice), dar şi despre grija constantă de a proteja interesele producătorilor. „Eu sunt un ministru al producătorilor. O spun franc. Atât timp cât voi fi eu ministru, problema numărul unu este aceea a funcţionalităţii în rentabilitatea producţiei primare agricole. Dacă vrem să construim un sistem agricol solid ne trebuie parteneriate bine puse la punct. Vreau să fiţi siguri de sprijinul total al ministrului şi al echipei de lângă el. Niciodată nu voi schimba regula pentru că avem nevoie de reguli, dacă vrem să fim parteneri serioşi în Uniunea Europeană“, a precizat Valeriu Tabără.

Despre bursa peştelui, puncte vamale şi altele

Printre preocupările anunţate de şeful de la Agricultură se regăseşte şi aceea ce vizează înfiinţarea bursei peştelui. Astfel, a spus ministrul, România ar putea reînnoda o mai veche tradiţie, aceea de a deveni exportator de peşte. „Când îi spuneam doamnei comisar Damanaki că între cele două războaie mondiale România a fost unul dintre marii producători de peşte de apă dulce nu-i venea să creadă. Este un proiect excelent pe care vrem să-l materializăm.”

Propunere

La rândul lor, tulcenii au avansat intenţia de a organiza un punct vamal al lor, la Ismail. Nu ştim exact care este dimensiunea terenurilor agricole abandonate, dar reprezentanţii agricultorilor de aici se pronunţă împotriva vânzării pământului la persoanele fizice şi juridice străine. „Vin arabii şi ne iau pământurile şi ne trimit pe noi în locul lor“, susţinea unul dintre participanţi.

Irigaţiile care au fost

Una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă agricultura din judeţul Tulcea o reprezintă irigaţiile. Ion Bălan – preşedintele Asociaţiei Fermierilor Tulcea, susţine că în judeţ există 36 de OUAI-uri care au preluat infrastructura cu cheltuieli enorm de mari. El îşi exprimă dorinţa ca sumele la Măsura 125 să fie distincte pentru irigaţii în aşa fel încât să se poată iriga cu costuri mai reduse. Nemulţumiri vin şi din partea agricultorilor care reclamă modul discriminatoriu în ceea ce priveşte posibilitatea de absorbţie a fondurilor structurale.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…