Treceți la conținutul principal

Fermierii, pesimişti privind anul agricol 2011

În pragul demarării campaniei de primăvară, am vrut să aflăm de la trei fermieri din sudul ţării pe ce recolte mizează ei şi care este stadiul lucrărilor agricole. Interlocutorii noştri sunt Nicolae Sitaru - Ialomiţa, Alexandru Porumb - Ilfov şi Ilie Dan - Giurgiu. Părerea unanimă a lor este că recoltele din vară vor fi bune, dacă vom avea parte de un an normal, fără evenimente nedorite. Unele probleme ar putea să apară la rapiţă, care în unele zone a răsărit târziu din cauza secetei şi e mai rară. Au căzut şi precipitaţiile, însă ele au fost urmate îndeaproape de îngheţ.

Producţii prognozate

Nicolae Sitaru estimează randamente de 5,5 t/ha la grâu, 6 t/ha la orz, floarea-soarelui aproximativ 3 t şi la porumb de 10 tone.
Prognoza lui Alexandru Porumb este de 4-5 t la grâu şi 5-6 t la orz.

Ilie Dan: „La rapiţă, să zicem 1,5-2 t/ha, la grâu 4-4,5 t/ha, orzoaică în jur de 6 t/ha, floarea-soarelui 2,5-3 t/ha, iar la porumb 7-8 t/hectare“.

Structura culturilor

Nicolae Sitaru: „Am pus grâu pe aproximativ 950 ha şi orz pe 225 ha. În primăvară voi însămânţa 400 ha cu floarea-soarelui, 800 ha cu porumb, iar fasole, mazăre şi altele peste 100 ha. Nu am cultivat rapiţă, pentru că ar fi trebuit să o însămânţez prea târziu şi nu am vrut să risc.“

Alexandru Porumb: „Am ţinut cont numai de rotaţia culturilor, nu şi de preţurile pieţei. Aşa că am însămânţat în toamnă 350 ha cu cereale păioase, iar în primăvară am în plan 250 ha cu floarea-soarelui şi 50 ha cu porumb.“

Ilie Dan: „Am păstrat o suprafaţă mai mare pentru floarea-soarelui. Anul trecut am cultivat 50 ha, iar anul acesta, 200 hectare. În toamnă, am însămânţat 330 ha cu grâu, din care 50 ha cu grâu dur, 120 ha cu orzoaică şi 150 ha cu rapiţă. În primăvară, floarea şi porumbul vor ocupa doar 50 hectare.“

Lucrări minime

Nicolae Sitaru: „Terenul a fost arat 100%, încă din toamnă .“

Alexandru Porumb: „În toamnă, am arat toate cele 650 ha. În primăvară, mai dau un disc pe 350 ha.“

Ilie Dan: „Tot terenul a fost pregătit din toamnă. Pentru rapiţă şi culturile de primăvară am arat. În schimb, pentru celelalte culturi de toamnă am folosit discul mare“.

Sfecla a dispărut

O problemă generală, în sudul ţării, o constituie dispariţia totală a sfeclei de zahăr, cu toate că este cea mai bine susţinută financiar. Cei trei invitaţi ne-au declarat că nu au cui să o vândă, neexistând fabrici de zahăr. Apoi, cultura are nevoie de apă, iar în zonele lor nu există sisteme de irigaţii. Să mai spunem că numai doi dintre interlocutorii noştri au primit sprijinul în avans, pentru înfiinţarea culturilor, în timp ce Nicolae Sitaru mai are de aşteptat, chiar dacă este preşedintele LAPAR.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …