Treceți la conținutul principal

Etiopia - Leagăn al umanităţii şi ţinut al contrastelor (VI)

Oraşul Aksum, cândva capitala primului regat etiopian, constituie o atracţie pentru turişti din lumea întreagă. Emoţia care m-a încercat păşind pe acest teritoriu încărcat de istorie şi legende a fost unică. Ne-am aflat probabil la câţiva paşi de faimosul Chivot al Legământului, considerat cea mai de preţ relicvă a creştinismului, dar nu l-am văzut, pentru că această favoare o are doar un singur călugăr special pregătit. El îşi dedică întreaga viaţă păzirii lui şi numai după moarte este înlocuit cu un altul.

Conform tradiţiei, regele Menelik I, întemeietorul Etiopiei, fiul lui Solomon şi al reginei din Saba, a adus din Ierusalim Chivotul în care se aflau Tablele Legii cu cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise. În prezent se consideră că Biserica Sfânta Maria de Sion din Aksum ar adăposti originalul, însuşi patriarhul Etiopiei susţinând acest lucru. Nu ştiu cât e legendă şi cât adevăr în legătură cu acest simbol, dar sigur toţi etiopienii cred că există, că are proprietăţi divine şi ar face orice să-l apere. De altfel, pentru a fi cât mai siguri că nimeni nu ajunge la original, în fiecare biserică etiopiană există o copie a Chivotului. Se spune că originalul ar fi fost folosit ca pavăză de Regele Menelik II în bătălia de la Adwa, în anul 1896, unica din istorie în care un stat african a învins o armată invadatoare europeană, cea italiană, şi astfel etiopienii au atins... performanţa de a nu fi niciodată colonizaţi.

Perioada de glorie a Regatului Aksumit a coincis şi cu apariţia Bisericii Ortodoxe Etiopiene (Tewahedo), fiind al doilea stat din lume, după Armenia, care a adoptat creştinismul ca religie de stat. Un sirian pe nume Frumentius a fost primul episcop al bisericii creştine etiopiene care i-a convertit pe regii gemeni Sezana şi Ezana la adevărata credinţă în anul 346. Aksumul este renumit şi datorită obeliscurilor sale de granit vechi de aproape 2000 de ani, numite „stelae“. Acestea erau ridicate deasupra mormintelor regilor şi trei dintre ele sunt faimoase prin istoria lor. Unul aparţine primului rege creştin, Ezana, are 24 metri înălţime şi cântăreşte peste 100 de tone. Nici până în prezent arheologii nu au putut explora în întregime labirin­tul subteran aflat sub colosul de granit, din cauza unor capcane mortale.

Al doilea obelisc înalt de vreo 25 metri are o poveste interesantă. A fost transportat de fasciştii italieni în 1935 într-o piaţă din Roma, unde a stat până în anul 2003. În urma presiunilor interna­ţionale, italienii au fost obligaţi să returneze obeliscul care a fost reinstalat în 2009 la locul lui de odinioară. (Este o poveste întreagă referitoare la transportul acestuia de la Roma la Akum, despre care am să scriu poate altădată). Cel mai înalt obelisc - 33 metri - s-a prăbuşit şi se pare că a fost ultimul construit, fiind considerat un semn divin faptul că s-a spart în bucăţi. Palatul Reginei din Saba, mormântul regelui Kaleb, Muzeul Arheologic care adăposteşte o bogată colecţie de podoabe şi îmbrăcăminte ale regilor şi preoţilor aksumiţi, biserica modernă ridicată de faimosul împărat Haile Silassie sunt locuri pe care le-am văzut în Aksum şi care reprezintă istoria vestitului popor abisinian, singurii creştini din continentul african. Dar, despre alte obiceiuri, locuri şi peisaje întâlnite în Etiopia, în numărul următor.

Dr. Teofilia Banu

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…