Treceți la conținutul principal

Cum va fi vremea în intervalul 16-31martie 2011

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului normal în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor nord-vestice, unde temperaturile se pot situa sub normele climatologice. Temperaturile medii diurne ale aerului vor fi cuprinse între -3 şi 10°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Sub aspect pluviometric, se întrevăd cantităţi de precipitaţii apropiate de normele climatologice. Local, acestea vor putea depăşi valorile medii multianuale în centrul şi nord-vestul ţării, iar în sud-vest vor fi sub mediile lunare climatologice.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite optime şi apropiate de optim în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul şi local în estul şi vestul teritoriului agricol, conţinutul de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite reluarea proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, îndeosebi spre sfârşitul intervalului. Totodată, în regiunile agricole din nord-vestul ţării, precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei se va menţine repausul biologic. Starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi bună în culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în cele tardive. Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor înregistra predominant înfrunzirea şi înfrăţirea, iar în cele înfiinţate după 20 octombrie plantele se vor afla în fazele de răsărire, apariţie a frunzei a 3-a şi înfrăţire.

Recomandări de specialitate:

• Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz şi grâu de toamnă;
•Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu azot la cerealierele de toamnă semănate în perioada optimă;
•Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă, în special pe terenurile agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate.

Starea lucrărilor

În această primăvară, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, sunt programate să fie însămânţate 5 milioane de ha. Este vorba în principal de porumb care însumează 2,6 - milioane ha, floarea soarelui - 933 de mii ha, plante de nutreţ - 429 mii ha, cartofi - 238 mii şi legume - 215 mii ha. Restul suprafeţelor vor fi însămânţate cu ovăz – 178 mii ha, soia – 68 mii ha, sfeclă de zahăr 22 mii ha, mazăre şi fasole - 43 mii şi orez 13 mii ha.

Cel puţin din punctul de vedere al fermierilor, seminţele sunt asigurate şi de bună calitate. Problema rămasă o reprezintă cele 3,5 milioane hectare care trebuie arate sau pregătite pentru semănat. Luna martie, care în general înseamnă startul lucrărilor agricole, a debutat nefavorabil pentru agricultori. Zăpada şi îngheţurile din primele 10 zile au întârziat practic pregătirea terenului în câmp. Singurele lucrări care s-au putut face acum au fost aplicările de îngrăşăminte pentru culturile însămânţate în toamnă. Probabil reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu au luat în calcul şi pârloaga. Dacă ea se va menţine la nivelul de anul trecut, atunci desigur că volumul lucrărilor va fi mai mic decât ceea ce există în scriptele ministerului. Ar mai fi de precizat că în toamnă au fost însămânţate 2,7 mil ha, dintre care 1,9 mil ha grâu, 462 mii ha rapiţă, 192 mii ha orz şi 80 mii ha orzoaică.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…