Treceți la conținutul principal

Cum îngrijim via de lângă casă?

Condusă sub formă de pergole, bolte, pe spalier sau chioşcuri, viţa-de-vie ne înfrumuseţează locuinţele, contribuind totodată la purificarea atmosferei de praf şi de alte elemente nocive. În jurul casei se pot planta între 50 şi 200 butuci de vie. Cel care-şi propune să facă acest lucru are nevoie de cunoştinţe ce ţin mai ales de pregătirea terenului, alegerea soiurilor şi de conducerea butucilor, care fac diferenţa între plantaţia de lângă casă şi cea comercială.

Pregătirea, fertilizarea, plantarea

O lucrare importantă este desfundatul la 50-60 cm pentru ca rădăcinile să găsească pământ afânat. Pentru plantarea butucilor izolaţi aceasta poate fi înlocuită cu săparea unor gropi mari, moment în care se scot pietrele, calcarul şi alte surse de calcar întrucât viţa este sensibilă la acestea. Fertilizarea pentru o suprafaţă de 100 mp se face cu un amestec din 300-400 kg gunoi de grajd, 4-6 kg superfosfat şi 3-4 kg sare potasică. În parcelele omogene via se plantează la distanţe de 1,5 m între rânduri şi 1 m între butuci. În rânduri izolate, pe lângă alei, gard, zid, se plantează la 1,2 -1,5 m între butuci.

În vederea plantării, în dreptul pichetului se sapă o groapă cu latura de 40 cm şi adâncimea de 50 cm. Viţa se aşază pe peretele de lângă pichet cu rădăcinile răsfirate peste un mic muşuroi de pământ, astfel încât punctul de altoire să fie deasupra nivelului solului. Se trage peste rădăcini pământ reavăn, 10 -15 cm din adâncimea gropii, apoi se calcă bine şi se mai adaugă 3-5 kg gunoi de grajd , 3-5 l apă, după care groapa se umple cu pământ şi se se calcă iarăşi bine. Peste cordiţă se face un muşuroi unde este indicat să se presare şi un insecticid.

Plantarea se face începând cu mijlocul lunii martie şi până la mijlocul lunii aprilie. Viţele păstrate până atunci în nisip se scot, se fasonează şi se mocirlesc într-un amestec de gunoi de grajd, pământ galben şi apă. În ceea ce priveşte fasonarea, aceasta constă în scurtarea rădăci­nilor bazale la 10-12 cm, îndepărtarea totală a celor crescute în zona altoiului şi tăierea cordiţei la 3-4 ochi.

Materialul săditor

În plantaţiile de lângă pot fi plantate atât soiurile nobile altoite cât şi noii hibrizi producători direcţi care se mai numesc şi soiuri „rezistente” şi care, faţă de vechii hibrizi, au struguri de o calitate gustativă mai bună. Aceştia se pot procura fie din cadrul staţiunilor experimentale, din pepiniere, fie de la amatori. Viţele nobile însă, altoite şi înrădăcinate, trebuie achiziţionate din pepinierele autorizate. Ele trebuie să fie autentice, sănătoase, cu punctul de altoire bine sudat şi suficient de viguroase! Pe lângă casă se recomandă plantarea soiurilor nobile pentru masă, a celor rezistente şi, de la caz la caz, în zonele favorabile, şi a câtorva butuci din soiuri de vin. Amatorii de struguri de vin sunt sfătuiţi să încerce mai mult soiuri albe de consum curent, cum sunt Aligote, Creaţă, Fetească regală. Soiurile superioare atât pentru vinuri albe cât şi roşii nu se bucură de prea mare succes în plantaţiile de lângă casă.

Soiuri de masă recomandate: Muscat Perla de Csaba - extratimpuriu, rezistent la ger şi mană, dar dă producţii mici. Struguri de dimensiuni reduse cu gust tămâios, boabe gălbui. Regina - aceleaşi calităţi ca Muscat Perla de Csaba, dar în plus dă producţii mai bune, având struguri mai mari, cu boabe aurii. Cardinal - timpuriu, sensibil la ger, dar foarte productiv în condiţii prielnice, struguri mari cu boabe roşu închis. Chasselas Doré – soi cu coacere mai târzie, rezistent la ger, sensibil la mană, foarte productiv, struguri mijlocii, boabe verzi-gălbui. Muscat Hamburg – cel mai apreciat soi de masă, sensibil la ger şi mană, dar foarte productiv. Corană Neagră – viguros, rezistent la ger, potrivit de productiv, cu struguri mari, negri. Afuz Ali - soi productiv, potrivit ca rezistenţă la ger şi boli, cu struguri mari de culoare verde-gălbui, cu puţine seminţe.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …