Treceți la conținutul principal

Ce atribuţii au camerele agricole zonele?

Seminţe sănătoase

Întrebare: Ce reglementări legale în vigoare există în domeniul producerii şi comercializării seminţelor şi ce facilităţi sunt prevăzute pentru micii producători referitoare la respectarea cerinţelor impuse în acest domeniu?

Răspuns: Cadrul legal în acest domeniu este legea care, printre altele, stabileşte modalităţileprivind producerea (...), comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi testarea (…) soiurilor de plante. De regulă, această lege interzice comerciali­zarea seminţelor care nu respectă regulile şi normele în vigoare.

Derogări

Legea prevede că, pentru anumite specii, MADR, în conformitate cu prevederile Comunităţii Europene, poate aproba, pentru micii producători ale căror producţie şi comercializare sunt destinate utilizatorilor finali şi care nu sunt implicaţi profesional în producerea materialului de înmulţire, să comercializeze pe piaţa locală material care nu satisface cerinţele generale privind ambalarea, sistemul de închidere şi etichetare, fără a aduce prejudicii reglementărilor de carantină fitosanitară şi cu garantarea calităţii acestora.
O altă reglementare permisivă este şi aceea de la art. 25 din lege, care prevede că, pentru depăşirea unor dificultăţi temporare de aprovizionare generală cu sămânţă certificată sau standard, pe teritoriul Comunităţii Europene poate fi decis, pentru o perioadă determinată, să se comercializeze cantităţi necesare de sămânţă dintr-o categorie ce corespunde unor cerinţe mai puţin stricte, precum şi de seminţe din soiuri care nu sunt incluse în Catalogul comun al Comunităţii Europene, Catalogul naţional al unui stat membru, respectiv în Catalogul oficial.

Despre camerele agricole

Întrebare: Ce atribuţii au camerele agricole zonele?

Răspuns: În exercitarea atribuţiilor legale camerele agricole au ca principale obligaţii:
– avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor arondate colegiilor;
– elaborează documentaţiile pentru schimbarea categoriilor de folosinţă a terenurilor;
– elaborează documentaţia pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere;
– avizează tăierile din plantaţiile din afara fondului forestier;
– sprijină fermierii înscrişi în registrul APIA în vederea absorbţiei fondurilor, din bugetul UE, cât şi din bugetul naţional;
– organizează cursuri de specializare, formare şi formare continuă a fermierilor din colegiul arondat;
– asigură asistenţă de specialitate cu privire la aplicarea tehnologiilor în fermele arondate colegiului;
– asigură asistenţă de specialitate fermierilor care doresc să îşi dezvolte programe de investiţii noi şi de modernizare;
– certifică calitatea de producător agricol.

Au mai apărut...

Ordinul nr 4, din 4 ianuarie 2011, pentru aprobarea cantităţilor de motorină aferente trimestrului III 2010 care beneficiază de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare. (M.O. al României, Partea I, nr. 36, din 14 ianuarie 2011).

Ordinul nr. 6, din 11 ianuarie 2011, privind modificarea şi completarea Ordinului (...) nr. 65/2010 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare (...) şi de suprave­ghere a activităţii organismelor de control. (M.O. al României, Partea I, nr. 45, din 19 ianuarie 2011).

Legea nr. 491, din 18 noiembrie 2003, privind plantele medicinale şi aromatice, precum şi produsele stupului – REPUBLICARE. (M.O. al României, Partea I, nr. 52, din 20 ianuarie 2011).

Ordinul nr. 278, din 17 decembrie 2010, privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii (...), al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui ANPC nr. 510/768/319/2003 pentru aproba­rea Normelor cu privire la natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe (...) destinate consumului. (M.O. al României, partea I, nr. 53, din 21 ianuarie 2011).

Hotărârea Guvernului nr. 39, din 19 ianuarie 2011, pentru modificarea HG nr. 755/2010 privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate. (M.O. al României, Partea I, nr. 56, din 21 ianuarie 2011).

Jurist Costel Alexandru GHEORGHE

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …