Treceți la conținutul principal

Bruna, pe mapamond

• Rasa Brună este răspândită pe patru dintre continentele globului, şi anume Europa, America, Australia şi Africa, la această dată existând un număr de aproximativ 10.000.000 capete. În Europa se găseşte cu precădere în Elveţia, Austria, Germania, Italia, care este de altfel leagănul de formare, dar şi în alte ţări ca Franţa, Spania, Portugalia, Slovacia, România, Bulgaria, Croaţia, Polonia şi Rusia.

• În compoziţia chimică a laptelui există un raport bine echilibrat între k-caseină de tip BB şi numărul de celule somatice din lapte. De aceea, laptele obţinut de la vacile din rasa Brună este folosit cu precădere la producerea de brânzeturi.

• Calitatea laptelui obţinut de la rasa Brună este mai bună datorită combinaţiei excelente a cantităţii şi calităţii laptelui produs, având o valoare adăugată datorită conţinutului mare în grăsime de 4- 4,5% şi de proteină 3,5- 4,8%.

• Se diferenţiază de celelalte rase prin longevitate, productivitate, uşurinţă la fătare, docilitate, dar şi prin rezistenţă la boli şi adaptabilitate foarte bună la condiţiile de mediu.

• Datorită metabolismului extrem de hipertiroidian, această rasă îşi poate adapta şi optimiza sinteza şi mobilizarea rezervelor de grăsime în raport cu hrana disponibilă. În condiţiile creşterii în sistem intensiv, poate da producţii mai mari de 10.000 kg faţă de creşterea în sistem extensiv.

Dr. ing. Cristinel Şonea
Prof. drd. Cătălina
Georgiana Şerban

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …